Рок истиче за 3 дана: Део грађана ипак остаје без 100 евра

5
(1)

У петак у поноћ, 5. на 6. јун, истиче рок за пријаву грађана за помоћ државе од 100 евра. На тај износ имају право сви грађани који су на дан 24. априла били пунолетни, са активним пребивалиштем у Србији и личном картом важећом најкасније на дан 5. јун. Они чија је лична карта у изради – остају без 100 евра.

Два прописа регулишу исплату овог новца – Уредба и пратећи правилник. Првобитно је било предвиђено да право на 100 евра имају грађани који су имали личну карту на дан кад је Уредба ступила на снагу, а то је 24. април. Потом је донет Правилник, који дефинише детаље пријаве и исплате новца.

Правилник је први пут мењан како би се прецизирало на који начин ће новац да буде исплаћен затвореницима који су тренутно на одслужењу казне. Након тога је измењен 29. маја, када је дозвољено да се за сто евра пријаве они са датумом издавања личне карте закључно са 5. јуном.

То, међутим, не значи да они који су тек поднели захтев за издавање личне карте имају право на исплату овог новца. Јер, како објашњавају адвокати са којима су новинари Нова.рс разговарали – за саму пријаву за овај новац неопходно је унети број личне карте.

Грађани који су захтев предали протеклих дана, или тек намеравају то да учине руковођени најавама да ће ипак имати право на овај новац, по свему судећи – остаће без њега. Јер, МУП има рок од 15 дана да нови документ изради и уручи га грађанину.

На дан када је мењан правилник, 29. маја, председник Србије бавио се овом темом, најавивши да ће право на ову помоћ имати грађани који поднесу захтев за издавање личне карте до 5. јуна.

“Сви којима је истекла лична карта имају право на 100 евра помоћи, али морају да поднесу захтев за издавање новог документа до 5. јуна. Свима који нису могли да изваде документа током кризе, ми прихватамо та документа по закону. Али сам тражио начин и за око 30.000 људи. Уколико до 5. јуна буду поднели захтев за издавање документа, видећемо да и они добију тих 100 евра. То ће наравно бити за 15, 20, 30 дана закашњења. Само нека изваде ту личну, а та лична неодговорност и није нешто чиме би могли да се хвале”, рекао је тада Александар Вучић.

Како се пријавити

Пријава грађана за 100 евра могућа је на два начина – на интернет страници https://idp.trezor.gov.rs/ и путем контакт центра, на број телефона 0800-101-100.

Грађани који се определе за онлајн пријаву, након уноса ЈМБГ и броја важеће личне карте, у падајућем менију бирају назив банке у којој желе да подигну новац, без обзира да ли ту имају отворен рачун или не.

Након тога, систем прикаже унете податке, и омогућава да се још једном провери тачност података. Када се и тај корак потврди – пријава је примљена. Накнадно је могуће проверити и да ли су подаци унети у систем.

Пензионери и примаоци новчане социјалне помоћи новац су добили аутоматски. Пензионерима који нису морали да се пријављују сматрани су и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности. Новац овим грађанима је већ уплаћен. Остали су морали да се пријаве.

До сада се за 100 евра пријавило више од 5,5 милиона грађана.

За исплату помоћи од сто евра пунолетним грађанима Србије у буџету је намењено 60 милијарди динара.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Доба „златно“, а ћуп празан

5 (5) Телевизијски дневник препун лоших вести, несрећних људи и посрнулих предузећа који очајнички упиру …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *