РТВ: Последице по здравље Панчеваца након бомбардовања НАТО су катастрофалне

0
(0)

ПАНЧЕВО – За 78 дана бомбардовања Панчево је гађано 24 пута. Већ првог дана пројектили су разрушили фабрику Авиона“ Утва“. 15 ог априла гађане су истовремено све три фабрике Јужне зоне што је проузроковало загађење десет И по хиљада пута веће од дозвољеног.

Из Петрохемије је изливено 460 тона винил хлорид мономера. У Рафинерији је изгорело 80 хиљада тона нафте а у Азотари је погођена цистерна пуна течног амонијака. Последице су могле бити још страшније али су резервоари срећом у тим тренутку били празни..

Почетком априла мета је била Енергана у Рафинерији и тада су погинула три радника.

Божо Достић, радник Рафинерије нафте Панчево о том тренутку каже „Било је стравично, нисмо то очекивали. Нико није очекивао да ће бити бомбардована Рафинерија. Морала је да ради. Енергетика је срце Рафинерије, они су били нормално на својим радним местима и радили као да се ништа није дешавало“.

Прекомерно загађење услед бомбардовања оставило је последице по здравље Панчеваца .

Др Љиљана Јовановић потврдила је за РТВ да су „последице по здравље Панчеваца катастрофалне, то никада нико није изјавио и нико не жели. Ја сам сада у пензији па могу да причам. Имамо епидемију свих могућих болести, карцинома нарочито и све млађи људи оболевају од карцинома“.

Трагова опасних материја које су се тада излиле у ваздух, воду и земљиште и даље има у подземним водама.

Весна Боровница из Секретаријата за заштиту животне средине у Панчеву упозорава да „још увек имамо загађење у подземним водама код Рафинерије и Петрохемије. У једној тачки су нађени остаци винилхлоридмономера који се задржава као историјско загађење. А што се тиче мониторинга земљишта нису анализе показале да је земљиште загађено“

Панчево бележи пораст броја оболелих од разних врста тумора, болести јетре, нервног система као и пораст стерилитета. Ипак ни после 18 година нема званичних података о томе колике су заиста здравствене последице бомбардовања.

РТВ – Снежана Филиповић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Панчево: Нова екипа напредних градоуправитеља, људи без интегритета, идеја и каријера

5 (2) Судећи по томе на које ликове је пао избор да управљају градом, не …

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend