Руководство ЕПС-а поново лаже и манипулише после смрти радника на "Пољу Д" у Колубари

Руководство ЕПС-а поново лаже и манипулише после смрти радника на “Пољу Д” у Колубари

Србија данас коментар: Како сте ви то из ЕПС-а све лепо написали. Штета само што према првим информацијама које стижу до нас овим саопштењем руководство ЕПС-а управо аутопројектује све оно што није урађено да би са у “Колубари” на површинским коповима сачували животи радника и рудара који раде у екстремним условима. Према информацијама које смо добили од радника и рудара који су били у близини на “Пољу Д” када је несрећни Дејан Јеремић страдао он је заиста изгубио свест и пао. По тврдњама радника веома дуго се чекало на долазак хитне помоћи. Оно што не кажу у саопштењу ЕПС-а је да је температура на коповима екстремно висока и ако је нормална темепратура ваздуха око 40 целзијуса на коповима је она прелази преко 50 плус степени. Радници са “Поља Д” кажу да није обезбеђено прописано хидрирање радника, да пословође раднике терају да раде пуно рано време без икакавих прекида а једине просторије које су на коповима аклиматизоване су оне у којима седе пословође и шефови којима су на располагању и фриждери пуни освежавајућих напитака. То ништа није доступно радницима и рударима. Тако је Дејан Јеремић пао у несвест због екстремних услова у којима је радио. Радници тврде да се приликом пада у несвест повредио и да су на хитну помоћ која би га одвезла у болници чекали невероватно дуго. Ово саопштење онога што себе зове руководством ЕПС-а само је једно од многих и низу када су у питању радници и рудари који губе живот због нестручности и јавашлука руководећег кадра који је у “Колубару” по победи СНС-а доведен са коца и конопца. Цену тог јавашлука и нестручности руководећег кадра ЕПС-а плаћају радници и рудари својим животима. Рудари са копова тврде да је због екстремно високих темепратура одавно требало увести ванредно стање како би радници ту уопште могли да раде а да колико толико брину о своме здрављу.

_____________________________________

„Електропривреда Србије” демантује неистините наводе Иницијативе Не давимо Београд да је погинуо радник Рударског басена Kолубара и упућује саучешче породици преминулог Дејане Јеремића из Великих Црљена. Службе задужене за безбедност и здравље на раду у Kолубари и ЕПС-реаговале су у најкраћем року и обезбедиле хитну медицинску помоћ за страдалог Јеремића. ЕПС указује да није дошло до било какве незгоде на раду, нити погибије због неадекватних услова за рад. Kоначни резултати истраге даће објашњење шта се догодило, а у међувремену је злонамерно и увредљиво оптуживање недопустиво.

Све надлежне институције су изашле на терен и истрага је у току. Према досадашњим информацијама, страдали радник се јутрос око 8.30 часова на Глодару Б на „Пољу Д” само срушио када је кренуо да откључа орман и узме алат. Kолеге су реаговале, позвале прву помоћ, лекари су покушали реанимацију, али нажалост нису успели.

У складу са законима и процедурама, ЕПС поштује мере безбедности и здравља на раду у свим временским условима, а посебно када је реч о раду на терену у екстремним временским условима. Ради заштите живота и здравља запослених, као и због сигурности механизаијее и обезбеђивања даљег процеса рада у производњи, у РБ Kолубара сви системи за експлоатацију угља и јаловине обуставкаљу рад уколико дневна температура пређе 36 степени. Температура се мери на месту рада багера у хладовини, на метар изнад земље, дигиталним термометром у току прве и друге смене. У свим производним огранцима ЕПС-а, на коповима, у термо и хидроелектранама, радницима се обезбеђју довољне количине воде и заклон од сунца, а тамо где је могуће уграђени су клима уређаји -саопштавају из ЕПС-а.

Преминули радник из Великих Црљена Дејан Јеремић је 1971. годиште, отац двоје деце. Преминуо је на “пољу Д”.

Геминфо.рс, Србијаданас.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како директор ЕПС-а Милорад Грчић милијардама народних пара купује политичку заштиту од Дарка Глишића

Како директор ЕПС-а Милорад Грчић милијардама народних пара купује политичку заштиту од Дарка Глишића

Ово су паре које је Грчић од ЕПС-а (Колубаре) дао Дарку Глишићу, ко зна колико …

Како је Александар Вучић због грамзивости намакао омчу око врата себи, брату и сину...

Како је Александар Вучић због грамзивости намакао омчу око врата себи, брату и сину…

У рату против мафије, Александар Вучић ратује против себе. Хапшењем криминалне групе Вељка Беливука, диктатор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *