Русија ће управљање оружаном силом делимично поверити вештачкој интелигенцији

0
(0)

У систему ће функционисати радарски, сеизмички, оптички и акустички давачи, противавионске ракете и артиљеријски системи, реактивни системи плотунске ватре, хаубице и минобацачи, као и помоћна средства медицинске и инжењерске подршке

Примена у борби планира се за 40-60 минута на нивоу бригаде или пука, или 20-30 минута на нивоу батаљона или чете
Систем ће сваких 5 минута прецизирати информације о снагама и објектима противника, извршење команде треба да се реализује за 5 секунди, а припрема за непланирану ватру трајаће највише 3,5 минута.

Домет у функционисању треба да износи 300 км, а време непрекидног рада у режиму дежурства – 36 сати

РУСИЈА ће управљање наоружањем и јединицама ускоро делимично поверити вештачкој интелигенцији.

Роботизовани систем за управљање ватром, процену ситуације и доношење одлука биће произведен у Вороњежу.

На конструисању и производњи роботизованог система за командовање војском, којим ће бити опремљене беспилотине летелице, аутоматски минобацачи и системи противваздушне одбране, радиће концерн „Сазвежђе“.

Рад на развоју овог система има циљ да смањи заостајање од западних земаља у области роботизације армије. До 2015. гогине ово предузеће у Вороњежу треба да представи функционисање тог система и да изведе потребна тестирања.

Концепт модела за борбено командовање заснива се на примени неуронске мреже суперкомпјутера који моделирају доношење одлуке о вођењу борбених дејстава.

Концерн „Сазвежђе“ намерава да непосредно управљање техником повери аутономној вештачкој интелигенцији, иако питање о степену аутоматизације руковођења борбеном техником није до каја разрађено.

– Свака роботизација искључује човека из процеса управљања, из чега произлази питање – где и шта првенствено то треба да буде и у које сврхе да се користи. Масовна аутоматизација, као и масовна роботизација су штетне и морају се користити са одређеним циљем, за одређене задатке и обавезно под људском контролом, тамо где је присуство човека угрожено – изјавио је Иља Владимиров, научни сарадник концерна „Сазвежђе“.

Роботизовани систем управљања војском и оружјем техничке јединице (РСУВиОТЈ) обухватиће све елементе тактике – од обавештавања до уништења противника. У систему ће функционисати радарски, сеизмички, оптички и акустички давачи, противавионске ракете и артиљеријски системи, реактивни системи плотунске ватре, хаубице и минобацачи, као и помоћна средства медицинске и инжењерске подршке.

„Сазвежђе“ планира да ради заједно са компанијом ОАО „Радиозавод“ из Пензе, посебно на опремању вештачком интелигенцијом батерије аутоматизованих минобацача 83т888-1.

Примена „Ране“ у борби планира се за 40-60 минута на нивоу бригаде или пука, или 20-30 минута на ниво батаљона или чете. Систем ће сваких 5 минута прецизирати информације о снагама и објектима противника, извршење команде треба да се реализује за 5 секунди, а припрема за непланирану ватру трајаће највише 3,5 минута. Према плановима пројектаната, домет рада „Ране“ износиће 300 км, а време непрекидног рада у режиму дежурства – 36 сати.

Планирано је да се радна места оператера на пунктовима управљања обједине радном мрежом путем заштићеног канала везе и сместе у оклопним транспортним контејнерима на шасији са точковима или гусеницама.

У војно-научном сектору Главне команде Копнених снага за „Известија“ је саопштено да за сада није успело стварање система интелигенције за управљање борбеном техником.

– Сви тежимо ка томе, сви покушавају да добију реалне резултате, а како ће то изгледати у стварности може само практично да се покаже. За сада је све на нивоу експеримената и има веома много проблема. Системе који реално раде још нико није добио, све је у фази разраде и експеримената – рекао је шеф војно-научног сектора Главне команде Копнене војске, Александар Романута.

Рад на пројекту ОКР „Рана“ треба да се заврши до 2015. (план за финансирање завршава се 2014.).

Превела Ксенија Трајковић

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Украјински генерал: Изгубићемо још шест регија – на „Пројекат Новоросија“ није стављена тачка

5 (5) * Подсетио своје да Новоросија  укључује области Украјине чији су административни центри Харков, …

НЕЧУВЕН СKАНДАЛ: Kанада одбија да изручи Русији нацисту који је убио 27.000 људи током Другог светског рата

4.9 (7) У Kанади је откривен бивши нациста Хелмут Оберлендер кога је Истражни комитет Русије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend