Русија почела да гради сопствену Интернет мрежу „Сфера“

0
(0)

Русија је почела да гради алтернативни интернет, не на папиру, већ у стварности. Зашто нам је то потребно, и како ће то функционисати, анализираћемо у овом чланку.

Русија је почела да ради на стварању глобалног сателитског интернет система “Сфера.“ Пројекат подразумева постављање система који се састоји од 640 малих сателита који ће обезбедити интегрисану комуникацију, навигацију и даљинско очитавање широм планете. Овај невероватно комплексан али примењив здатак ће нам омогућити да креирамо сопствени национални систем приступа Интернету и мобилним комуникацијама, независно од трећих земаља. Међутим, овај пројекат је само део свеобухватне стратегије за јачање информационог суверенитета наше земље, извештава руски новинар Евгени Супер.

Сада радимо на изградњи сопственог система корена ДНС сервера, независно од ИЦАНН-а, који генерално одређују рад глобалне примене интернета и већина је сада под контролом САД-а. Заснован је на идејама оца кинеског фиреwалл-а Фан Бинсина, што указује на могућност да неколико земаља, попут Русије и Кине, креира директну комуникацију заобилазећи корене ДНС сервера у САД.

Упркос чињеници да је интернет већ одавно постао део нашег живота, ми смо на прагу ере интернета, у којој ће се значај ове мреже повећати. Међутим, заправо, Русија није наоружана пред Вашингтоновим покушајаима да нас искључе, ако не из читаве мреже, онда из многих њених важних компоненти, на пример, електронских сертификата.

За разлику од Кине, ми немамо сертификат земље, што значи да се са само једним кликом “у иностранству“ може створити велики број проблема за нас, укључујући у транспорту и другим критичним инфраструктурама. А ово су само неке од највероватнијих претњи.

Сви наши напори су сада усмерени на превазилажење ове зависности што је пре могуће. Али, важно је схватити да не говоримо о креирању наше изолованости од светског Интернета. Покушавамо да осигурамо нашу способност да користимо светску мрежу, а да не будемо закачени за “инострани прекидач.“ У случају успешне имплементације, корисници у Русији уопште неће приметити никакве нелагодности.

Први сателити система Сфера ће бити лансирани у орбиту 2022. године. До 2028. године ће бити завршено формирање групе. Као и сви велики пројекти, овај ће створити много других. На пример, за лансирање сателита ће бити потребно креирати најмање 25 свемирских возила за испоруку Ангара, који ће превозити креације Енергомаша и Хруничев центра.

Ове јесени ће почети грађевински радови на новом комплексу за лансирање Ангара ракета на космодрому Восточни. Сами сателити, у количини од најмање 640 комада, биће произведени у Русији, а то ће захтевати изградњу нових фабрика које производе базу свемирског елемента са типом-номинално 22 нанометра. То ће дати подстицај развоју домаће микроелектронике.

Говорићемо о још једном важном правцу информационог суверенитета одмах након кратког резимеа наших победа.

Време победа

Руски ученици и студенти и даље уживају својим победама на међународним научним такмичењима. На међународној биолошкој олимпијади у Техерану, руски тим је освојио три златне и једну сребрну медаљу. На међународној олимпијади физике, руски школски тим је показао изванредан резултат освојивши једну сребрну и четири златне награде.

На међународној математичкој олимпијади, суденти државног универзитета у Санкт Петербургу су превазишли 70 универзитетских тимова из целог света и постали победници. Наши момци су на 50. међународној хемијској олимпијади у Чешкој Републици и Словачкој освојили две златне и две сребрне медаље. Други пут за редом, руски тим је освојио Европску јуниорску олимпијаду у информатици. И коначно, наш тим школараца је на међународној математичкој олимпијади у Румунији однео пет златних медаља у Русију. И желимо нашим момцима још победа.

Уради сам

Као што је горе наведено, Русија не жели да се изолује од светског интернета, напротив, позивамо цео свет да учи о нашој земљи, укључујући и коришћење интернета. Пре две године, започели смо отворену регистрацију у зони домена .РУС. Овај пројекат су иницирале и развиле руске компаније из Поволшког федералног округа. Домен .РУС је у власништву руског правног лица и омогућава, за разлику од познате зоне .РУ, да се име сајта упише на ћирилици.

У овом тренутку, мрежа ћириличних адреса у зони .РУС активно расте и развија се. А ово је такође и борба за наше место под електронским сунцем. Око 300 милиона људи у свету зна руски и циљ овог пројекта је да се уједине сви људи, чак и они који живе изван Русије, у један информациони простор руског језика. Ово помаже промовисању језика, а тиме и јачању положаја земље. И, ако нас домен .РФ ограничи на територију савремене Руске Федерације, она .РУС потврђује тезу да се Русија не завршава нигде.

Наш програм “Време, напред!“ се такође придружио пројекту развоја ћириличне зоне и позива вас да креирате занимљиве и корисне ресурсе за друштво у домену .РУС.

Добра дела

Тачно пре годину дана, говорили смо о томе како су падобранци у Јакутији на њихов дан, уместо да пливају у фонтанама и напијају се, отишли да покупе смеће на улицама. Ове године су ови момци наставили ову славну традицију добрих дела и посетили локални социјални центар, који пружа помоћ породицама које се налазе у тешким животним ситуацијама. Падобранци су донирали корпе са храном онима којима је потребно, и приборе за писање, бележнице и албуме деци, све што ће им бити потребно на почетку нове школске године.

Лепо је што је ове године традиција чињења добрих дела усвојена и у другим градовима земље. У Краснодару је падобранац Дмитриј са својом супругом посетио сиротиште у Цркви Мале Госпојин и деци донео свакаве укусне ствари. У Брјанску су падобранци донели лубенице, квас и сладолед ученицима регионалног интерната названог по хероју Русије А. А. Титову, и социјалном склоништу за децу и тинејџере у региону Брјанска. У Краснојарску су падобранци донирали крв, а затим су такође помагали болесној деци.

Поговор

Добар пример је заразан. Видимо нову позитивну традицију која нам се појављује пред очима. Сигурни смо да ће за годину дана бити много више извештаја о добрим делима на дан Ваздушнодесантних снага.

Али не заборавите да добро не треба да чините само празницима. Помозите вашим суседима сваког дана и видећете како се свет око вас мења. Желимо вам добру и срећну недељу!

Wебтрибуне.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руска ратна морнарица добила базу у Порт Судану на обали Црвеног мора

5 (1) РУСКА ратна флота добила је још једно стратешки важно упориште. Логистички центар у …

Украјински генерал: Изгубићемо још шест регија – на „Пројекат Новоросија“ није стављена тачка

5 (5) * Подсетио своје да Новоросија  укључује области Украјине чији су административни центри Харков, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend