Насловна / Свет / ЕвроАзија / Русија представила доказе да је малезијски Боинг над Донбасом оборила Украјина (видео)

Русија представила доказе да је малезијски Боинг над Донбасом оборила Украјина (видео)

* Генерал Николај ПАРШИН учинио јавним и разговор који су водили украјински официри између себе 2016-те за време војне вежбе „Рубеж-2016“ у Одеској области. Један од њих је тада изговорио: „Ако је тако, сјебаћемо још један малезијски Боинг“

* Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – прецизирао је да је те речи изговорио тадашњи пуковник украјинске армије Руслан Николајевич Гринчак који је данас први заменик команданта војног сектора „Запад“. А у јулу 2014-те био је командир 164-те бригаде ПВО која је контролисала ваздушни простор југоистока Украјине

______________________________________________________________________

МИНИСТАРСТВО одбране Русије данас је открило податке о трагедији малезијског „Боинга“ над Донбасом у августу 2014-те које је досад држало под ознако „строго пов“.

Ти подаци указују да је Украјина оборила тај путнички авион са 298 путника и чланова посаде.

Начелник Главне ракетно-артилљеријске управе МО РФ – генерал Николај Паршин – објавио је да је установљен број ракете којом је био оборен малезијски авион. Прецизирао је да је та ракета била произведена у Долгопрудњенском научно-производном предузећу у Подмосковљу и додао да се сва документација о ракети чува у њему.

Навео је да је та ракета била произведена 1986-те и отпремљена у 223-ћу зенитну ракетну бригаду у западноукрајинској Тернопољској области, а да је Кијев ту јединицу укључио у своје операције против Донбаса.

Број ракете „Бук“ која је оборила малезијски „Боинг“ је 9Н38, a утврђен је на основу њеног броја мотора (8 86 90 32).

Према Паршиновим речима, та јединица је сада дислоцирана у граду Стриј у Лавовској области и даље у наоружању има ракетне системе „Бук“.

„Министарство одбране РФ је установило, нагласио је генерал Паршин, да је видео-снимак о пребацивању ракете типа „Бук“ из Русије у Украјину, који је представила Заједничка истражна група, чисти фалсификат и монтажа“.

Паршин је у име Министарства одбране РФ предочио јавности и аудио-снимак преговора између украјинских војних лица који потврђује одговорност Кијева за обарање малезијског „Боинга“.

Разговор су водили украјински официри између себе 2016-те за време војне вежбе „Рубеж-2016“ у Одеској области.

Један од њих је тада изговорио: „Ако је тако, сјебаћемо још један малезијски Боинг“.

Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – прецизирао је да је те речи изговорио тадашњи пуковник украјинске армије Руслан Николајевич Гринчак који је данас први заменик команданта војног сектора „Запад“.

Гринчак је у јулу 2014-те био командир 164-те бригаде ПВО која је контролисала ваздушни простор југоистока Украјине.

Објашњење зашто је Русија са овим подацима иступила тек сада, дао је војни експерт Алексеј Леонков. Он наглашава да је Москва „чекала до задњег тренутка“ надајући се да ће истрага која се води у Холандији бити ИСТРАГА и да ће довести до правог кривца, а и није хтела да открива ни број ракете ни прислушкиване разговоре јер би тако открила и понеку своју војуну тајну.

Међутим, пре неколико месеци је одлучила да се индиректно умеша у истрагу и по ту цену.

Леонков наводи да су руски докази били прво предочени делегацији Малезије која је – након упознавања са њима – одмах престала да за било шта сумњичи Москву. А претходних дана је са истим подацима био упознати и високи функционер холандског парламента који је „остао без текста“.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Лавров: Русија ће инсистирати на имплементацији резолуције 1244 10

Лавров: Русија ће инсистирати на имплементацији резолуције 1244

Приштинске власти су „измакле контроли“ и њихове акције против руског запосленог у мисији УН-а су …

Русија обуставила увоз меса четири српске компаније 11

Русија обуставила увоз меса четири српске компаније

Београд — Руске власти донеле су одлуку да привремено обуставе увоз меса и месних прерађевина …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *