fbpx
Насловна / Србија / Русија улаже у Србију пет милијарди евра

Русија улаже у Србију пет милијарди евра

У радној посети Београду је поново након краћег времена боравио руски министар енергетике Александар Новак, где је учествовао на седници међувладиног Комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Оно што је том приликом највише одјекнуло у српској јавности, то је његова најава да ће Русија у наредном периоду уложити у Србију око 5 милијарди долара, а такође је био јасан и због чега његова земља овде инвестира толики новац, с обзиром да је дословно рекао да је «Србија за Русију главни стратешки партнер на Балкану».

Наиме, Александар Новак је током обиласка рафинерије Панчево био још прецизнији, нагласивши да ће у њој током следеће две године бити повећан капацитет за прераду нафтних деривата, а уједно је најавио и да ће следеће године у Новом Саду почети реализација пројекта модернизације тамошње рафинерије, у којој ће бити изграђени капацитети за производњу и прераду уља. По његовим речима, вредност само тих улагања ће износити једну и по милијарду евра. А да руско-српска сарадња неће остати само на томе, потврђује и ова његова изјава: “Осим енергетике ми развијамо сарадњу и у другим областима у којима имамо заједнички интерес, као што су транспорт, саобраћај, пољопривреда, индустрија, сфере здравства, образовања и културе”.

Подсетимо се, ово је већ друга посета тог руског министра у последње време јер је још недавно боравио у Београду, када је учествовао на церемонији отварања радова на гасоводу Јужни ток, а тада је српској јавности прочитао личну поруку Владимира Путина.

Како видимо, руске капиталне инвестиције се у сваком случају на овим просторима ипак настављају, и то у све већем обиму. Уосталом, то је у суботу казао и домаћин гостима из Русије, министар Милан Бачевић, који је потврдио да су у Србији за последњих годину дана започета руска улагања у вредности од две милијарде долара,односно да ће руске инвестиције у Србији у наредне три године износити три милијарде евра, a за пет година ће достићи читавих пет милијарди евра.

А то је у овом тренутку за опустошену српску економију најважнија вест, исто као и поменута најновија изјава руског министра Новака – да је Србија за Русију најважнији стратешки партнер на Балкану, што сигурно обећава доток финансијских средстава из Русије и у будућности.

Рако Паић,

 

Извор: Глас Русије
фото: РИА Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија дуплира бродове наоружане „Калибрима

Русија ће удвостручити број бродова који ће бити наоружани ракетама „Калибар“, рекао је председник Русије …

Шаљете ви поруку Русима на Балтику и у Пољској?! Е, мукице моја…

2.3 (3) „Уколико дође до напада на Пољску или балтичке земље, цела Алијанса ће одговорити“ …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *