fbpx

Русија улаже у Србију пет милијарди евра

0
(0)

У радној посети Београду је поново након краћег времена боравио руски министар енергетике Александар Новак, где је учествовао на седници међувладиног Комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Оно што је том приликом највише одјекнуло у српској јавности, то је његова најава да ће Русија у наредном периоду уложити у Србију око 5 милијарди долара, а такође је био јасан и због чега његова земља овде инвестира толики новац, с обзиром да је дословно рекао да је «Србија за Русију главни стратешки партнер на Балкану».

Наиме, Александар Новак је током обиласка рафинерије Панчево био још прецизнији, нагласивши да ће у њој током следеће две године бити повећан капацитет за прераду нафтних деривата, а уједно је најавио и да ће следеће године у Новом Саду почети реализација пројекта модернизације тамошње рафинерије, у којој ће бити изграђени капацитети за производњу и прераду уља. По његовим речима, вредност само тих улагања ће износити једну и по милијарду евра. А да руско-српска сарадња неће остати само на томе, потврђује и ова његова изјава: “Осим енергетике ми развијамо сарадњу и у другим областима у којима имамо заједнички интерес, као што су транспорт, саобраћај, пољопривреда, индустрија, сфере здравства, образовања и културе”.

Подсетимо се, ово је већ друга посета тог руског министра у последње време јер је још недавно боравио у Београду, када је учествовао на церемонији отварања радова на гасоводу Јужни ток, а тада је српској јавности прочитао личну поруку Владимира Путина.

Како видимо, руске капиталне инвестиције се у сваком случају на овим просторима ипак настављају, и то у све већем обиму. Уосталом, то је у суботу казао и домаћин гостима из Русије, министар Милан Бачевић, који је потврдио да су у Србији за последњих годину дана започета руска улагања у вредности од две милијарде долара,односно да ће руске инвестиције у Србији у наредне три године износити три милијарде евра, a за пет година ће достићи читавих пет милијарди евра.

А то је у овом тренутку за опустошену српску економију најважнија вест, исто као и поменута најновија изјава руског министра Новака – да је Србија за Русију најважнији стратешки партнер на Балкану, што сигурно обећава доток финансијских средстава из Русије и у будућности.

Рако Паић,

 

Извор: Глас Русије
фото: РИА Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (3) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *