fbpx

Русија за НАТО и муџахедине спремила робота камиказу (видео)

0
(0)

Руске истраживачке јединице и јединице за специјалне операције ускоро ће у свој арсенал додати и специјални тенк, робот-камиказу који ће моћи да уништи непријатељске тенкове и утврђења тако што ће им се приближити и дићи их у ваздух, наводи лист „Известија“.

Веома покретан и тих, овај минијатурни роботски тенк изграђен у фабрици „Дегтјарев“ у Коврову моћи ће да се прикраде свом циљу потпуно неопажено и изненади непријатеља.

– Систем „Нерехта“ стављен је на списак будуц́их борбених робота који се тренутно спремају за употребу руских оружаних снага – рекао је званичник Министарства одбране новинарима.

Уколико борбена платформа прође тестове, ући ће у употребу наших извиђачких и специјалних јединица војске. „Нерехта“ је изграђена на платформи лаког оклопног возила и личи на минијатуран тенк, на коме је купола замењена контејнером са експлозивом. „Нерехта“ је тешка 300 кг и дуга нешто више од једног метра. Може да понесе стотине килограма експлозива и да се тихо креће брзином 11 километара на час.

Пре него што уђе у борбу, на компјутер који се налази у возилу уносе се координате одређених мета на бојном пољу. Све што његови оператери треба да ураде јесте да притисну број учитаних мета и остало препусте овом моц́ном тенку. Када прими радио-команду, „Нерехта“ исцртава свој пут до циља, прилази му и диже га у ваздух.

– Касније ће му бити додата роботска рука која ц́е помоц́и да се тенк поново употреби. Он ц́е избацити експлозив и вратити се у базу. Такође, желимо да се брже креће – рекао је заменик главног конструктора компаније Дмитриј Фуфајев.

Идеја самодеструктивног робота није нова. Једну такву јединицу употребиле су немачке трупе током Другог светског рата.

Роботи-камиказе такође се развијају и у Израелу („Рамбот“) и Јужној Кореји. Ове минијатурне машине углавном су израђене за унутрашњу употребу против терориста и криминалаца.

– Страни роботи-камиказе нису ништа друго до радио-оперисане гранате које се постављају у унутрашњост зграда да би уништиле терористе који се крију унутра. Насупрот томе, „Нерехта“ може да уништи тенкове и читаве зграде, веома је мали и покретан – рекао је војни историчар Алексеј Хлопотов.

Русија ради на роботизовању својих оружаних снага развијањем борбених робота који ће на ратишту моћи независно да делују.

Вестионлине,Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Билтова фатва

5 (4) Како су Карл Билт и његов Европски савет за спољне односе открили везу …

НАТО послао „контрахибридни” тим у Црну Гору

1 (1) Подгорица – Председавајући војног комитета НАТО, маршал Стјуарт Пич, казао је да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *