Русија за НАТО и муџахедине спремила робота камиказу (видео)

Русија за НАТО и муџахедине спремила робота камиказу (видео)

Руске истраживачке јединице и јединице за специјалне операције ускоро ће у свој арсенал додати и специјални тенк, робот-камиказу који ће моћи да уништи непријатељске тенкове и утврђења тако што ће им се приближити и дићи их у ваздух, наводи лист “Известија”.

Веома покретан и тих, овај минијатурни роботски тенк изграђен у фабрици “Дегтјарев” у Коврову моћи ће да се прикраде свом циљу потпуно неопажено и изненади непријатеља.

– Систем “Нерехта” стављен је на списак будуц́их борбених робота који се тренутно спремају за употребу руских оружаних снага – рекао је званичник Министарства одбране новинарима.

Уколико борбена платформа прође тестове, ући ће у употребу наших извиђачких и специјалних јединица војске. “Нерехта” је изграђена на платформи лаког оклопног возила и личи на минијатуран тенк, на коме је купола замењена контејнером са експлозивом. “Нерехта” је тешка 300 кг и дуга нешто више од једног метра. Може да понесе стотине килограма експлозива и да се тихо креће брзином 11 километара на час.

Пре него што уђе у борбу, на компјутер који се налази у возилу уносе се координате одређених мета на бојном пољу. Све што његови оператери треба да ураде јесте да притисну број учитаних мета и остало препусте овом моц́ном тенку. Када прими радио-команду, “Нерехта” исцртава свој пут до циља, прилази му и диже га у ваздух.

– Касније ће му бити додата роботска рука која ц́е помоц́и да се тенк поново употреби. Он ц́е избацити експлозив и вратити се у базу. Такође, желимо да се брже креће – рекао је заменик главног конструктора компаније Дмитриј Фуфајев.

Идеја самодеструктивног робота није нова. Једну такву јединицу употребиле су немачке трупе током Другог светског рата.

Роботи-камиказе такође се развијају и у Израелу (“Рамбот”) и Јужној Кореји. Ове минијатурне машине углавном су израђене за унутрашњу употребу против терориста и криминалаца.

– Страни роботи-камиказе нису ништа друго до радио-оперисане гранате које се постављају у унутрашњост зграда да би уништиле терористе који се крију унутра. Насупрот томе, “Нерехта” може да уништи тенкове и читаве зграде, веома је мали и покретан – рекао је војни историчар Алексеј Хлопотов.

Русија ради на роботизовању својих оружаних снага развијањем борбених робота који ће на ратишту моћи независно да делују.

Вестионлине,Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Прва тужба због бомбардовања Србије осиромашеним уранијом стигла у НАТО

Прва тужба због бомбардовања Србије осиромашеним уранијом стигла у НАТО

Прва тужба против НАТО због обољевања после бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом стигла је у …

Србија данас: Србија се у потпуности залаже за будућност Шкотске и Велса у ЕУ

Србија данас: Србија се у потпуности залаже за будућност Шкотске и Велса у ЕУ

Србија данас: Британски естаблишмент чак ни готово читав век од губитка Империје у којој сунце …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *