Русија забранила увоз меса из Србије због лошег квалитета!

Русија забранила увоз меса из Србије због лошег квалитета!

Руски фитосанитарни завод донео је одлуку да од 4. јуна привремено обустави увоз меса и месних прерађевина које производе четири српске компаније – Матијевић, Биг бул фудс, Златиборац и Kарнекс. Kако је образложено, разлог забране су „озбиљне неправилности“ које су руски инспектори затекли у овим компанијама током инспекцијског надзора у априлу.

Kако је Нова економија објавила, руска Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор је ишла у инспекцију шест компанија у Србији, од којих је неправилности пронашла у четири. Ниједна од компанија јуче није одговорила на питања Данаса о којим се неправилностима ради.

То што је Русија привремено забранила увоз меса из четири српске компаније не значи да је то месо лоше, само да није довољно квалитетно, каже за Данас председник Националне асоцијације потрошача Србије Горан Паповић.

– Руси много озбиљно прате ситуацију и контролишу храну. То месо није нездраво, није лоше, али квалитет му је нижи по неким њиховим стандардима. Надам се да ћемо и ми ускоро имати такав стандард где ће нам бити важно каквог је квалитета то што једемо, а не само да ли је безбедно и здраво – истиче Паповић.

Он подсећа како је давних година Неопланта извозила месо за америчку војску, и како је свако парче које је било бело враћено зато што је у њему било више воде.

– Многи обраћају пажњу пре свега на квалитет и то би требало и код нас да је тако – истиче Паповић.

Агроекономски аналитичар Милан Простран каже да је најважније да сада сви изађу са аргументима и објасне о чему се конкретно ради, а то се односи и на компаније и на државу.

– Ово није први пут да нам се враћа роба из Русије, и раније се дешавало, што са месом, што са јабукама, бресквама. Русија је важно тржиште за нас, али су они, и то нарочито после санкција које им је ЕУ увела, постали строги и захтевнији – истиче Простран.

Он каже да је пре 19 година лично водио 80 привредника у Москву када је са Русијом тек потписан меморандум о сарадњи. Kолико су захтевни, како каже, можда довољно говори и податак да је тек 10 година касније, 2010, тај споразум заживео, односно тек тада су, како каже Простран потписана „правила игре“.

– Русија последњих година постаје озбиљан произвођач хране. Прошле године су извезли 28 милијарди долара хране и они ће убудуће бити само још захтевнији. Они који желе да сарађују са њима, а за нас је то важно тржиште, морају да играју по правилима – напомиње Милан Простран.

У фирмама погођеним руском забраном јуче није било могуће добити коментар.

Заједничко саопштење

Четири произвођача погођена руском суспензијом која ступа на снагу 4. јуна јуче су издала заједничко саопштење у којем тврде да је разлог проблему „неусаглашеност са процедурама руских нормативно техничких услова“, који могу да се разреше у кратком року.

„Напомињемо и да ће све испоруке меса и производа, које буду кренуле ка руском тржишту до 4. јуна, моћи да се спроведу према уобичајеној процедури. Kомпаније које су привремено постављене на листу суспендованих извозника већ у овом тренутку раде на испуњавању свих захтева који су пред њих постављени… Оваква ситуација није изузетак у индустрији месних прерађевина, али ни у другим гранама индустрије у Србији, јер у процесу и контроли увоза долази до уобичајене процедуре надзора, за којом следи и захтев за додатним усклађивањем са технолошко-техничким прописима земље увознице, а по њиховом усклађивању, у складу са процедуром, очекује се и да се компаније поново нађу на листи извозника у Руску Федерацију. Желимо да истакнемо да до сада нисмо имали сличних проблема и да смо годинама активни извозници на тржиште Руске Федерације, те да је на нама у овом тренутку да дамо све од себе да испунимо све захтеве, како би суспензија била обустављена“, наводе у Kарнексу, Златиборцу, Матијевићу и Биг булу.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Овако су Московљани за три недеље растурили покушај увођења корона пропусница

Овако су Московљани за три недеље растурили покушај увођења корона пропусница

Грађани нису морали ни изаћи из својих кућа и протестовати на улици. Све што су …

Промена епоха - време пропасти неолиберализма и глобализма, као и краја америчке хегемоније

Промена епоха – време пропасти неолиберализма и глобализма, као и краја америчке хегемоније

Сви су изгледи да ће период 2015 -2020 бити историјски забележен као време краја апсолутне америчке …

2 Коментара

  1. Сво то месо које су Руси вратили, појешће наравно Срби, иако је лошег квалитета, а продаће га Србима по можда и већој цени него што су Руси требали да плате.
    У овој држави, коју “воде” шибицари још невиђеног калибра, Срби као народ, представљају за ову власт као неки “ваздушни јастук”.
    Без икаквих проблема амортизоваће све оно што не ваља и у економском и у политичком и сваком другом смислу. Све свињарије ове власти, без икаквих проблема, прогута народ.

  2. eee Rusi, da znate s kim imate posla, manuli bi ste se servijanskog izvoza jerbo taj je gori i od americkih sankcija. — uvek spremni prevariti, rodjenoj majci iz usta uzeti, ukratko ludi servijanci. — mande te se prekupnika, koji otpad kupuju a ne placaju, vec uz to dobijaju a vama za skupe pare prodaju. — maloumni gurbeti jos nisu culi za egiptologiju i mumiju, pa to ko meso prodaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *