fbpx

Русија зарадила више од извоза житарица него од извоза оружја

0
(0)

Русија је после много година вратила стару славу као водећа светска житница. Од рекордних 120 милиона тона житарица колико је пожњевено ове године, отприлике 40 милиона тона вишка ће бити упућено у извоз. То је значајно више житарица, него што друге државе могу да извезу.

Према статистичким подацима, Русија је ове године зарадила више од извоза житарица него од извоза оружја.

Интересантно је да се у државни фонд житарица ове године слило 1,2 милиона тона пиринча. У контексту укупног рода житарица од 120 милиона тона, та претходна цифра делује помало небитно. Али, тај број требало би поново размотрити имајући у виду климатске услове у Русији, који за узгој пиринча нису баш најповољнији. Зато 1,2 милиона тона руског пиринча заправо представља историјски рекорд. Тај показатељ говори да је Русија себи обезбедила „други хлеб“.

„Успеси руских произвођача пиринча нису неочекивани“, каже заменик директора Сверуског научно-истраживачког конјунктурног института Виталиј Французов.

„Бележимо брзи раст производње пиринча у јужним деловима земље, најпре у Краснодарском крају. За последњих 10 година принос је удвостручен. Раније је Русија у потпуности увозила пиринач, негде око пола милиона тона годишње. А за девет месеци ове године обим извоза и увоза пиринча износили су 137,6, односно 135,5 хиљада тона, што значи да су се практично изједначили и тиме је Русија обезбедила довољну количину пиринча за сопствене потребе“, истиче он.

Французов додаје да то не значи да ће Русија у потпуности престати да увози пиринач, напротив, Русија ће егзотичне врсте и даље увозити из Индије, Пакистана, Тајланда и Вијетнама. Објашњавајући „пириначни прогрес“ у Русији, експерти наводе два нова главна стимуланса. Као прво, средином прошле деценије, пиринач је поскупео на светском тржишту, тачније, за последњих 10 година поскупео је за 2,5 пута. На унутрашњем тржишту се цена попела са 10 до између 25 и 30 хиљада рубаља за тону.

За пољопривреднике је пиринач постао занимљива култура, јер се сада од ње може добро зарадити. Осим тога, интересовање за узгајање пиринча је порасло од тренутка када је Министарство одбране увело нове норме исхране за војнике 2011. године. Наиме, према новим правилима, уместо до тада непопуларних гарнира од јечмене каше и гриза, на јеловник су стављени хељда и пиринач. Те житарице су скупље, али су зато укусније и хранљивије.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли се свет бори ЗА вирус корона колико и ПРОТИВ њега?

5 (1) Шта је ЦОВИД-19 вирус, у народу познат под именом корона? На први поглед, …

Кренуо извоз брашна из Србије у регион!?

3.5 (2) Извоз брашна из домаћих млинова кренуо је за Македонију и Црну Гору, а …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *