fbpx

Руски банкари бесни: Хрвати преузели Агрокор, нека они дају паре

0
(0)

Извршни директор руске Сбербанке Герман Греф изјавио је да неће даље кредитирати Агрокор док не постигне потребан договор с хрватском владом, преноси Ројтерс.

– Ако је Влада преузела одговорност за управљање компанијом, онда треба преузети и одговорност за њен дуг. Нека Влада онда да и државна јемства за тај дуг. Ако нису спремни за то, нека онда врате компанију на тржиште. Не бисте требали доносити закон који лишава кредиторе њихових права након свршеног чина – рекао је Греф.

Додао је да је разговарао с највећим повериоцима Агрокора и да су сви збуњени насталом ситуацијом.

Греф је такође рекао и како је принудни управник Агрокора Анте Рамљак „некомпетентан“, а тако понижавајући однос Сбербанке према Рамљаку, али и хрватској Влади, треба довести у однос с чињеницом да је истог дана Блумберг објавио тему у којој износи незваничне информације према којима западне банке условљавају даље кредитирање Агрокора од 250 милиона ева захтевом да уз сваких нових 100 милиона евра право првенства наплате добије и исти износ старог кредита или обвезнице.

Према „леx Агрокор“, право првенства у наплати, ако дође до стечаја, имаће само они кредити који се издају Агрокору након 10. априла ове године, када је „леx Агрокор“ ступио на снагу.

Међутим, Сбербанка и ВТБ банка, обе руске државне банке, траже да њихов последњи кредит од 100 милиона евра добије право првенства у наплати, једнако као и сви кредити издати после 10. априла, али је Рамљак одбио такав захтев, тврдећи како такву одлуку може донети само стално веће поверилаца, које ће се формирати у јулу или августу.

Према новим незваничним, али веродостојним информацијама Блумберга, а сличне спекулације већ су пре објављивали и хрватски медији, западне банке такође инсистирају на томе да им се досадашња кредитирања Агрокора претворе у првенство наплате, у оном износу у којем буду даље кредитирале највећи хрватски концерн.

У Сбербанку су због тога одлучили до краја да заоштре став и у крајње незгодну ситуацију довели су Рамљака, али и премијера Андреја Пленковића који у понедељак морају одржати састанак с руским и западним кредиторима у вези с новим кредитом.

Очигледно је да западни и руски кредитори и инвеститори траже промену леx Агрокор или да се све договори у оквиру привременог већа поверилаца, иако тако велики посао није у ингеренцији привременог већа, него би то требало одлучити стално веће поверилаца које још није формирано.

Тако криза у Агрокору улази у јако осетљиво раздобље, једну од оних пресудних недеља у којима ће се одлучивати судбина Агрокора, јер ако се у идућих десетак дана не договори кредит, Агрокорове компаније неће имати новца за плаћање нових обвеза према добављачима и читав концерн у том случају иде у стечај.

Чак би и кашњење с кредитом могло срушити Агрокор, јер се главне компаније, попут Конзума, не би могле на време припремити за сезону.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

1030. годишњицa крштења Русије (видео)

0 (0) У руској престоници одржава се обележавање посвећено 1030. годишњици крштења Русије. Главна прослава …

Руси преузимају „Агрокор“

0 (0) РУСКА Збербанка већ почетком јула требало би да преузме вођење највећег хрватског концерна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *