fbpx

Касперски: Притиском на „црвено дугме“ непријатељ се већ може вратити у додигиталну епоху

0
(0)

УТИЦАЈНИ шпански лист El País објавио је обиман интервју са „царем антивируса“ (тако је у оригиналу) – Русом Јевгенијем Касперским.

El País је занимало колику штету може нанети претходних дана активирани злоћудни програм WannaCry и – какве су перспективе да човечанство створи прави дигитални свет.

Шеф најпознатије светске антивирусне лабораторије прво је одбацио тврдње пласиране преко британске агенције Reuters којима се прикључио и El País: да иза сајбер-напада помоћу WannaCry стоји Северна Кореја. Притом је указао и упозорио:

„Веома је тешко установити ко заиста стоји иза неког „вирусног напада“. Висококвалификовани хакери са лакоћом бришу трагове свог присуства, ма где да правили упад. Осим тога, успешно остављају туђе „отиске“ на различитим серверима и у различитим временским зонама. Све компликује то што се део тих „отисака“ може даље копирати и размножавати помоћу других штетних програма. Зато је истрагама практично немогуће размрсити такво клупко“.

Касперски је посебно нагласио да је сајбер-простор полигон за вођење ратних дејстава попут копна, мора или ваздуха. Додатно је нагласио:

„Већ сада рат у виртуелном сектору може државама нанети већу штету него битке са применом класичног наоружања. Управо зато, свет треба да потпише споразум о забрани вођења сајбер-ратова. То треба да буде забрана слична онима на употребу хемијског и бактериолошког оружја“.

El País је посебан значај придао указивању „цара антивируса“ да је човечанство – створивши интернет – аутоматски створило опасност крађе личних података корисника, а да ће се та опасност даље само повећавати – како се буду усавршавале технологије.

Касперски је оценио: „Подаци се на интернету чувају вечито, а просто је да се копирају и пошаљу било куда. Технички је већ могуће направити оружје које ће омогућавати да се нека земља преко интернета држи под контролом и да јој се у неком моменту нанесе озбиљна штета. Пре свега, њеној инфраструктури или некој привредној грани“.

Касперски је сликовито упозорио: „Једним притиском на „црвено дугме“ непријатељ се може вратити у додигиталну епоху“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Индипендент: „Шеф уредништва“ Твитера за Блиски исток и Африку – британски официр за информационо ратовање

0 (0) Гласноговорник из Твитера изјавио да приликом прегледавања службе господина Макмилана у армијској резерви …

Кина одбацила предлог Трампа: Нема услова за преговоре о новом споразуму о наоружању

5 (1) Кина не види предуслове и потребне услове за одржавање тространих преговора за разоружање …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *