fbpx
Руски стелт авион Т-50

Руски ловац пете генерације добио званично име – Су-57

0
(0)

КОМАНДАНТ Ваздушно-космичких снага РФ – генерал Виктор Бондарев – објавио је да ће се руски ловац пете генерације, који је досад називан Т-50, званично звати Су-57.

„Одлука је донета. Наш нови авион добио је име, као дете после рођења. Одсад ћемо га звати Су-57“ – рекао је Бондарев московском војном телеканалу Звезда.

Бондарев је поново – као и у јулу – оценио а Су-57 има „фактички неограничене могућности“.

Посебно је нагласио да се за пилоте Су-57 већ праве нови тренажери.

Сада Су-57 користи „мотор прве етапе 117С“, а сасвим нови мотор – који ће знатно побољшати његове могућности и још није добио име – почеће да користи кроз 2-3 месеца. Тек са њим ће у свему бити „пета генерација“, иако ни са 117С не заостаје за америчким и кинеским конкурентима.

Генерални директор компаније „Авинтел“ Виктор Прјадка оценио је да је Су-57 у суштини „вишенаменски комплекс“ и да је то тек почетак:

„Сваки авион је својеврсни рачунарски центар којем се дозвољава да доноси одређене одлуке, а то омогућава да се све изводи знатно брже. Кад је авион без посаде, онда се све за време борбе може реализовати и са оптерећења до 15G. Физичке могућности најбољих пилота добацују до 10G. Зато ће тежиште бити на авионима који ће сами анализирати стање у ратној зони и дејствовати уз асистенцију оператера који се налазе у бункерима“.

Су-57 је први пут полетео 2010. године.

Руска авијација ће 2019. добити прву партију од 12 тих ловаца пете генерације.

Командант Ваздушно-космичких снага РФ открио је, иначе, да ће руска авио-индустрија у раду на далеколетном бомбардеру нове генерације бити коришћена нека техничка решења уграђена у Ту-160М2, али да ће то ипак бити „сасвим нова борбена машина“. Још је додао:

„Авио-индустрија напредује корацима од седа миља, па ћемо за њега ускоро имати нове материјале и мотор“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *