Истраживање: Чак 76 одсто младих не верује ниједном политичару у Србији

Истраживање: Чак 76 одсто младих не верује ниједном политичару у Србији

МЛАДИ у Србији су разочарани, прате политичка дешавања, брине их незапосленост и због тога желе да оду из земље, чуло се на данашњем представљању Алтернативног извештаја о положају и потребама младих који је сачинила Кровна организација младих.

Истраживање које је путем упитника спроведено од маја до јула ове године, показало је да око 40 одсто младих до 30 година старости сматра да је Србији потребан јак вођа којег ће пратити, а 32 одсто њих је оценило да демократија није најбољи облик владавине.

„Податак да сваки трећа млада особа у Србији не види демократију као најбољи облик демократије је посебно забрињавајући“, казао је председник Кровне организације младих Бобан Стојановић.

Упитник с 282 питања попунило је 396 испитаника, а међу њима 42 одсто подржава улазак Србије у ЕУ, док 28 одсто има негативну реакцију када се помене Унија, док 25 одсто сматра да би се у Србији живело боље ако би земља постала чланица ЕУ.

Око 60 одсто младих живи у породичном стану, у свом стану борави њих око 10 одсто, у изнајмљеном стану живи 20,6 одсто, а у ученичком или студентском дому живи 5,5 одсто младих.

Око 70 одсто младих планира да се исели из места у којем живи.

Више од 60 одсто младих нема својих прихода, док 16,8 одсто зарађује до 30.000 динара. Од 30.000 до 50.000 динара зарађује 12,4 одсто младих, а од 50.000 до 80.000 њих 6,5 одсто.

Плату већу од 80.000 динара прима 3,6 одсто.

На питање да ли су члан политичке партије, 81 одсто младих је одговорило да нису, 11 одсто да јесу, а три одсто њих планира да се учлани у странку. Више од половине младих сматра да партије не раде у њиховом интересу, а 44,7 одсто њих има изразито негативан однос према странкама.

Млади у Србији слабо верују институцијама и политичарима институција с највећим поверењем од 2,9 одсто је Војска. На питање да ли постоји политичар којем верујете, 76 одсто младих одговорило је негативно.

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња као приоритет у раду министарстава издваја борбу против незапослености, која према последњим подацима износи 28,5 одсто и већа је него у осталим категоријама становништва.

„Млади су рањива група и потребна им је посебна подршка“, казала је Клашња, али је уједно и позвала младе на активизам.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Gallup: За тропартијски систем сада је 62 одсто Американаца

Gallup: За тропартијски систем сада је 62 одсто Американаца

У СЈЕДИЊЕНИМ Државама нараста незадовољство радом демократа и републиканаца и већ је толико да већина …

Вучићев режим је младе људе довео у безнађе: Изгубљене генерације Србије

Вучићев режим је младе људе довео у безнађе: Изгубљене генерације Србије

Већина младих у Србији је у безнађу и не верује ником од политичара, а све …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *