Србија

Сад хаварије и на електранама у Београду: Прети колапс са грејањем у престоници?

Београд се налази у алармантној ситуацији са снабдевањем топлотном енергијом, која би ускоро могла да буде слична кризи са електричном енергијом. Наиме, само у овом месецу, на топловоду ЈКП “Београдске електране” десило се осам кварова због којих су велики делови Новог Београда остали без грејања, а од почетка грејне сезоне чак 21 сличан квар.
Према последњем извештају “Београдских електрана”, у претходне четири године плански је замењено само 45,5 од 800 километара топловодне трасе, дакле тек нешто више од 10 километара годишње. Тим темпом топловоди би се мењали на сваких 70 година што је свакако неприхватљиво.

Недостатак улагања у одржавање, због кога се дешавају кварови, само је врх леденог брега малверзација у ЈКП “Београдске електране”. Наиме, ово предузеће је једно од најпрофитабилнијих јавних предузећа, али градска власт чак 85% добити сваке године пребацује у буџет града. Ради се од око 200 милиона евра од 2014. године.

Са друге стране, власт толерише малверзације “Београдских електрана” у смислу незаконито високе цене грејања и одбијање да се пређе на наплату по утрошку енергије, што омогућава практично гарантовани приход и добит предузећу, без обзира на обим производње и испоруке топлотне енергије. Тако су у претходних пет година најмање 94 милиона евра грађани оштећени при наплати. Како је Не давимо Београд већ објавио, просечно домаћинство у Србији које се греје на даљинско грејање оштећено је за око 435 евра за пет година.

У овој добро смишљеној малверзацији на губитку су грађани и то многоструко. Прво плаћају велику цену грејања, а затим и када је плате, због неулагања у систем, грејање је непоуздано и у прекиду.

Покрет Не давимо Београд ће пословање “Београдских електрана” вратити у законске оквире, обезбедити улагање у одржавање и урадити ревизију цена грејања у периоду од 2016. године до данас и направити програм враћања незаконито наплаћиваног дела потрошачима.

Србин.инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!