Србија

Весић припремио највећу пљачку Србије у њеној модерној историји

Лоповска напредњачка банда се спрема да бесплатно отуђи огромну државну и народну имовину!

Укупно 84 посланика опозиције потписала су захтев за оцену уставности Закона о планирању и изградњи који предвиђа бесплатну конверзију земљишта, а тај захтев биће предат Уставном суду. Чека се само да текст јуче изгласаног захтева овери секретар Народне скупштине, али, како је речено за Нова.рс, опозиција наилази на опструкције.

„Журимо да предамо захтев пре него што Закон ступи на снагу. То, међутим, због процедуре не можемо да учинимо уколико нам текст изгласаног захтева не овери секретар или неко кога он овласти. У надлежној служби су нам рекли да ће секретар цео дан бити одсутан, а очекивали смо да ће Закон још синоћ бити оверен, с обзиром на то да они раде колико радимо и ми“, каже за наш портал Данијела Несторовић, посланица Еколошког устанка.

Уколико овај захтев преда опозиција пре него што спорни закон ступи на снагу, Уставни суд има рок од седам дана да се изјасни. Ако у међувремену измене Закона о планирању и изградњи буду ступиле на снагу, Уставном суду се предаје иницијатива за оцену уставности и законитости. Међутим, изјашњавање тог суда, у том случају, могло би да потраје и годинама.

Захтев за оцену уставности закона којим се уводи бесплатна конверзија земљишта потписала су 84 народна посланика. Како за Нова.рс каже Миодраг Гавриловић, реч је о члановима свих опозиционих посланичких група, а на списку су и самостални посланици. Међу њима није само Дејан Булатовић, бивши посланик ССП, који у парламенту сада подржава власт.

Усвајањем измена Закона о планирању и изградњи, које је предложио министар Горан Весић, укинута је наплата конверзије земљишта из права коришћења у право својине. То значи да ће инвеститори куповином имовине пропалих предузећа за мале паре долазити до атрактивних локација, а процењује се да ће на овај начин буџет бити оштећен у износима који се мере милијардама евра.

Реч је парцелама до којих су инвеститори дошли кроз приватизацију или куповину предузећа у стечају, али на којима нису могли да граде без озбиљне надокнаде.

Обавеза наплате конверзије је уведена како се процес приватизације пропалих предузећа не би претворио у грабеж за земљиштем на атрактивним локацијама, уз истовремено гашење самих фабрика и отпуштање радника. Посебан Закон о конверзији је донет 2015. и тада се процењивало да би се по том основу у буџет могло слити око милијарду и по евра. Цена земљишта, као и свих осталих некретнина, у међувремену је значајно порасла, а нарочито у великим градовима.

Иако надлежни министар Горан Весић тврди да ће на овај начин бити ослобођено око 5.000 “заробљених локација”, јасно је да ће од укидања конверзије користи имати само инвеститори. На списку су власници ИМТ, Луке Београд, БИП-а, бродоградилишта у Новом Саду…,

Чим измене Закона о планирању и изградњи буду објављене у Службеном гласнику, што се очекује већ данас, представници опозиционих странака предаће Уставном суду иницијативу за оцену уставности и законитости тог закона. Овај захтев ће бити поднет због одредбе која предвиђа бесплатну конверзију земљишта из права коришћења у право својине, а како наводе у опозицији, Уставни суд има рок од седам дана да се изјасни.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!