fbpx
Насловна / Србија / САМИ СЕБЕ УБИЈАМО: Ослобођен члан ОВК, оптужен за етничко чишћење Срба
САМИ СЕБЕ УБИЈАМО: Ослобођен члан ОВК, оптужен за етничко чишћење Срба 1

САМИ СЕБЕ УБИЈАМО: Ослобођен члан ОВК, оптужен за етничко чишћење Срба

Апелациони суд у Београду је, због наводног недостатка доказа, ослободио оптужби Марка Кашњетија (60) из Призрена да је као припадник ОВК протеривао српске цивиле из тог града у јуну 1999. године, објављено је данас на сајту тог суда.

Кашњети је оптужен да је као припадник ОВК извршио кривично дело ратни злочин према цивилном становништву 14. јуна 1999. у намери да цивиле српске националности примора да напусте подручје општине Призрен.

Догађај се, према оптужници, одиграо 14. јуна 1999. године у Призрену у време прекида ратних дејстава између војних снага Савезне Републике Југославије и полицијских снага Републике Србије са једне стране и припадника наоружане војне формације ОВК и коалиције НАТО пакта са друге.

Предмет против Кашњетија формиран је на основу фотографије коју је Тужилаштво за ратне злочине добило од оштећених.
На фотографији се, према тврдњама Тужилаштва, види како Кашњети са још три припадника ОВК малтретира цивила коме су руке везане жицом на леђима, док га они ударају кундацима.

Међутим, по налазу Апелационог суда, докази изведени у току поступка не указују са довољном сигурношћу да је управо Кашњети лице које се налази на фотографији у боји.

Како се даље наводи у информацији суда, у одсуству непосредних доказа који би несумњиво или са довољном вероватноћом указивали на окривљеног као лице које се налази на означеној фотографији, односно да је извршилац кривичног дела, суд сматра да нема довољно доказа за осуђујућу пресуду.

Тужилаштво за ратне злочине терети Кашњетија да је 14. јуна 1999. године око 11 часова зауставио возило „југо 55″ у којем су се налазили оштећени, наредио им да изађу из возила, претресао их, узео лична документа, новац и друге вредности, ударио једног од њих кундаком пушке у главу и везао им руке канапом, наводи се у оптужници.

Заједно са осталим НН припадницима ОВК, претњом оружјем да ће их убити, спровео је заробљене низ улицу ударајући их кундаком своје пушке по глави и телу, до дворишта једне куће, где их је противправно затворио и држао затворене више сати.

Са НН припадником ОВК, оштећене је одвезао до призренског насеља Ортокол, зауставио возило, избацио их из њега и наредио им да оду у Србију, „уколико желе да остану у животу“, одузевши им притом возило и све ствари у њему.

Информер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко истражује злочине ОВК, а ко ће да им суди? 11

Ко истражује злочине ОВК, а ко ће да им суди?

Повод за оснивање ових тела био је извештај Парламентарне скупштине Савета Европе “Нечовечно поступање с …

Босна као највеће легло исламских терориста у Европи! 12

Босна као највеће легло исламских терориста у Европи!

Суд БиХ је у протеклих осам година за кривична дела тероризма правоснажно је осудио 37 …

2 Коментара

  1. Драгић Мајсторовић

    Давно је Свети Владика Николај рекао: Ко тражи грешку у другом, тражи самог себе.Уби нас среброљубље и издаја,Боже уразуми нас.

  2. Pa naravno… Smrdljive siptarcine su uvek bezgresni i nevini, samo su Srbi uvek krivi kada pocnu da se brane i kada viknu DOSTA!!!…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *