Само да прославимо Валпургијску ноћ и 1. мај „празник рада“ па ће све да буде у реду!

2.3
(3)

Иако се апсолутни број потврђених случајева заразе коронавирусом повећава, процентуално гледано у односу на број тестираних – он се смањује, посебно у Војводини и Београду, рекао је за Н1 доктор Предраг Кон и додао да то показује да вирус губи снагу. Према његовој оцени, ситуација ће бити значајније боља у наредне две недеље, а после 1. маја могу се очекивати и неке „круцијалне одлуке“.

Иако је већ неколико дана број новооткривених случајева преко 400 дневно, Кон напомиње да то јесте повећање апсолутног броја, али да се прати проценат од броја тестираних, којих је сада преко 3.000 дневно.

Он истиче и ситуацију у геронтолошком центру у Нишу, где је било преко 150 потврђених случајева после чега је, како каже, требало испитати све контакте. Уследила је реакција још 15 установа за социјално збрињавање, које су према речима саговорника Н1 правовремено реаговале.

Кон напомиње да постоји разлика у броју оболелих зависно од делова земље, па се већи број региструје у Нишу, Пожаревцу, Параћину, Ћуприји, док се Блаце појавило као ново жариште.

„То је питање да ли је то због тих установа за негу особа са посебним потребама јер је тамо откривен велики број позитивних. Чак се и понављају резултати јер се мисли да је дошло до контаминације у лабораторији“, рекао је Кон.

Ипак, делови земље у којима живи највећи број становника, Војводина и Београд, бележе пад позитивних налаза. Како каже, око 10 одсто тестираних је позитивно, а у неким деловима се вирус губи потпуно. Кон истиче да то показује да вирус губи снагу.

„То јесу позитивне вести, што показује да смо при крају максимума и приликом уласка у седму недељу не би требало да буде изненађења“, напоммиње гост Новог дана.

Према његовој оцени, у наредне две недеље имаћемо значајније бољу ситуацију, што ће каже бити тренутак када ћемо доносити неке круцијалне одлуке.

„То је отприлике крај априла, или почетак маја. Можда евентуално после празника Првог маја“, напоменуо је Кон.

Важна порука патријарха

Српска православна црква и држава договориле су се да се током ускршњих празника поштују препоруке државе. Кон напомиње да је изузетно захвалан патријарху Иринеју због изјаве коју је дао.

„Мислим да је јако важна у овом тренутку. Била је крајње озбиљна морална дилема пред стручним делом кризног штаба јер је морао да заузме јасан став по том питању. Никоме од нас није у интересу да забрањује кретање, то су тешке препоруке, а камоли одлуке. Ов оније борба неког стручног тима или кризног штаба, ово је борба целе Србије, српског народа, православног и осталих вера. Морамо бити заједно и морамо да се разумемо. Изузетно ми је значила та изјава и подршка његове светости“, истиче Кон.

Он каже да није сигуран да ће цркве остати празне у недељу, али да је важно што је духовни предводник саопштио то што је саопштио.

„Не може се против неких убеђења и уверења на силу, то је много јако и не треба на томе превише инсистирати. Али је битно оно што је изречено. Нико из кризног штаба никад није имао ништа против прославе празника као што је Васкрс“, напомиње Кон.

Прослава Уксрса протећиће у најдужој забрани кретања до сада. Кон каже да је став струке увек био да се забране контакти, а да је досадашња ситуација показала да је то могуће само полицијским часом.

Говорећи о поштовању мера које је донела држава, он каже да их се јако мали број грађана не придржава, али да је у укупној ситуацији бројност тих који не поштују довољно велика да закомпликује ствар свима.

У Србији је коронавирусом до сада заражено око 600 здравствених радника, што је око 12 процената укупно заражених. Гост Новог дана каже да је у једном тренутку пресек у Европи био да је између 10 и 26 одсто медицинских радника заражен. Додаје да се резултатом од 12 одсто не може похвалити, али да је Србија имала срећу што нас вирус није захватио одмах и што је било времена да се набави заштитна опрема.

„Мора да се нагласи да је власт подржала све одлуке, да је успела да за једно време набави опрему масовно колико нам је била потребна. Чињеница је да је нисмо имали довољно на почетку, као што је чињеница да су сви изјављивали да су је имали иако су знали за ситуацију у Кину, истиче Кон. Он додаје да се реаговало релативно брзо и да је стигла опрема прво из Кине, потом из Русије, а затаим су домаћи произвођачи допунили оно што је недостајало. За релативно кратко време смо били у ситуацији да опрема мора да се штедљиво користи. Јасно прописане мере где се и шта примењује, морате да одредите шта су приоритети и то је учињено. Са доласком опреме мења се и могућност њеног коришћења“, објашњава Кон.

Када је у питању неприпремљеност државе на пандемију, он каже да ту не постоји појединачна кривица, већ кривица читавог друштва.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Званични документ који показује да се Кон, Кисићка и Брнабићка нису вакцинисани Фајзеровом вакцином

4.9 (20) Председник Нове странке и некадашњи премијер Србије Зоран Живковић тврди да има доказ …

Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину

1.3 (4) Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да „не треба обраћати пажњу” …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend