златна жица рудник Леце

Само Србији не треба: И Швеђани копају злато код Бора

0
(0)

Београд – Борд директора канадске компаније „Невсун“, која је власник истражних права налазишта бакра и злата „Чукару пеки“ код Бора, потврдио је да је шведска корпорација „Лундин“ њиховим акционарима доставила званичну понуду за откуп њихових акција вредну 1,4 милијарде долара.

Челни људи „Невсуна“ су позвали своје акционаре да сачекају до 9. новембра, када и званично истиче рок за преузимање акција те компаније, а до тада би борд независних директора канадске компаније требало да се изјасни о понуди „Лундина“.

Међутим, челници „Невсуна“ понуду „Лундина“ оцењује као „непријатељску“, уз образложење да она не уважава нова открића у лежишту „Чукару пеки“. Такође, истичу и да има више заинтересованих светских компанија које желе стратешко партнерство са њима, али не помињу које су то фирме показале интересовање за заједничко улагање.

Према незваничним информацијама, уважавајући чињеницу да је у две зоне лежишта „Чукару пеки“ откривен ресурс од 14 милиона тона бакра и близу 300 тона злата, није тајна да би челни људи „Невсуна“ волели да као стратешког партнера виде мултинационалну корпорацију „Рио тинто“, највећу светску рударску фирму, с којом већ имају уговор о заједничком истраживању у наставку лежишта код Бора.

„Лундин“ је већ покушао да пре две године купи истражна права у „Чукару пеки“, која су тада била у заједничком власништву америчког „Фрипорта“ и канадског „Резервоар минералса“ (РЕВ). Американци су били вољни да Швеђанима, за 262,5 милиона долара, продају свој удео у том лежиту, али РЕВ је тада искористио право прече куповине и склопио посао са „Невсуном“, који је целу трансакцију платио око пола милијарде зелених новчаница, укључујући и акције РЕВ, после чега је та компанија преузела управљање геолошким истраживањима у околини Бора.

Шведска корпорација „Лундин“, иначе, има руднике бакра, никла и цинка у Чилеу, САД, Португалији и Шведској, а у њиховом власништву је део рафинерије за прераду кобалта „Кокола“, у Финској, коју држе заједно са „Фрипортом“.

Инвестиција 600 милиона долара

Влада Србије је дала „зелено светло“ канадском „Невсуну“ да почне са изградњом истражног нископа, што је премијерка Ана Брнабић оценила као почетни корак ка отварању рудника. За тај посао планира се инвестиција од близу 600 милиона долара.

Бруто вредност лежишта код Бора, које се сматра једним од најбогатијих на свету, већа је од 100 милијарди долара.

Љ. Трифуновић / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто је осуђен О. Платонов – Изводи из његове књиге „Тајна историја масонства“ (2)

0 (0) Глава 18 Издаја војне команде. – Цар – заробљеник генерала Рузскога. – Одречење …

У Србију се враћају на стотине миграната из Босне којима је изгорео мигрантски камп код Бихаћа

5 (2) Начелник Бихаћа Шухрет Фазлић у разговору за Kлиx.ба коментаришући актуелну проблематику с мигрантима …

3 Коментара

  1. Психијатрија

    Волео бих да знам да ли у свету има још једна будала која би продала рудник злата?.

  2. IPAK SPASKOVSKI POSRĆE

    Novinari su punili stupce hvalospevima generalnog direktora RTB Bor o fantastičnim rezultatima rada njegove firme, postižući izvrsne profite, rekordna proizvodnja (u odnosu na juče), u vrhu izvoznika zemlje. S druge strane, prikrio je gubitke, loša tehnološka i energetska efikasnost proizvodnje bakra. Ovo prenebregava, u veličanju poslovanja RTB Bor i ministar Antić i predsednik, najverovtnije veruju svom pulenu Sosi, a ne Agenciji koja priprema izveštaje za pomenute funkcionere. Do sada država je godišnje upumpavala po sto miliona evra u bunaru zvanom RTB Bor, a sada to sve kriju “kao zmija noge!”. Naime RTB Bor ne plaća struju (u izveštaju EPS-a presek od 10. juna 2018. RTB Bor duguje za utrošenu struju 7.466.336.228 rsd ili 63.274.036 €), ne plaća rudarsku rentu, a poUPPR duguje za kredite još pola milijarde evra. Čemu služi imaginarno dobro poslovanje? U eventualnoj uspešnoj prodaji RTB Bor, svi gubici, ponovo, će biti otpisana i zapisana na grbaći građana Srbije.

  3. IPAK SPASKOVSKI POSRĆE

    Novinari su punili stupce hvalospevima generalnog direktora RTB Bor o fantastičnim rezultatima rada njegove firme, postižući izvrsne profite, rekordna proizvodnja (u odnosu na juče), u vrhu izvoznika zemlje. S druge strane, prikrio je gubitke, loša tehnološka i energetska efikasnost proizvodnje bakra. Ovo prenebregava, u veličanju poslovanja RTB Bor i ministar Antić i predsednik, najverovtnije veruju svom pulenu Sosi, a ne Agenciji koja priprema izveštaje za pomenute funkcionere. Do sada država je godišnje upumpavala po sto miliona evra u bunaru zvanom RTB Bor, a sada to sve kriju “kao zmija noge!”. Naime RTB Bor ne plaća struju (u izveštaju EPS-a presek od 10. juna 2018. RTB Bor duguje za utrošenu struju 7.466.336.228 rsd ili 63.274.036 €), ne plaća rudarsku rentu, a po UPPR duguje za kredite još pola milijarde evra. Čemu služi imaginarno dobro poslovanje? U eventualnoj uspešnoj prodaji RTB Bor, svi gubici, ponovo, će biti otpisana i zapisana na grbaći građana Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend