Хроника

Шапић човеку на самрти узео локал за сићу, па на његово име дивље зидао

Да актуелни председник општине Нови Београд Александар Шапић испуњава све услове и стандарде политичке странке којој се приклонио, као и да је на основу истих стекао легитимно право да буде један од озбиљнијих кандидата за градоначелника престонице, потврђују његови „рани радови“ и склоност ка злоупотреби функције и малверзацијама. Док се бројни становници Новог Београда још увек „куну“ у његову стручност, посвећеност и ажурност, из дана у дан све је већи број оних који су на својим леђима осетили како бивши репрезентативац заправо послује. Међу њима је и породица покојног новобеоградског угоститеља, власника порушеног локала „Индекс 10“ Амдија Алилија.

Овај локал је још 2016. постао предмет првог већег сукоба и размирица на линији СНС – Шапић, који је тих година био једини локални функционер, преостао из гарнитуре претходне власти. Kако то обично бива, случај Алили је на послетку искоришћен да се тензије најпре умире, а потом и претворе у окосноицу будуће сарадње, а све у циљу очувања функције.

Све је почело када је градска грађевинска инспекција поднела пријаву због нелегалне градње објекта, који је освануо на месту „Индекса 10“ у Студентском граду, месту деценијама познатом по томе што је сваки студент који би положио испит с десетком, уз доказ у свом индексу, добијао бесплатну пљескавцу.

На месту ток призменог локала, чији је власник у међувремену преминуо освануо је дупло већи објекат на спрат испоставиће се, у власништву Радета Дедовића, данас такође покојног, рођеног ујака Алекснадра Шапића.

Дедовић је локал купио од Алилија непосредно пре његове смрти, далеко испод тржишне цене. С очигледном намером ширења већ разрађеног и узпешног бизниса, Дедовић је одлучио да објекат прошири читавим спратом – наравно, без дозволе.

Уследила је најпре полицијска, а потом и пријава породице, односно законских наследника Амдија Алилија, који су оспорили куповину локала, тврдећи да њихов отац и супруг изманипулисан и преваран на самрти.

У кривичној пријаву у коју је портал Нова. рс имао увид наводи се, између осталог, да је локал за 30.000 евра, цени троструко мањој од тржишне, купио заправо Шапић и то преко свог ујака. Породица Алили тврди да је на тај начин оштећена због чега је затражила заштиту од стране истражних органа, не рачунајући вероватно, да исти искључиво пружају заштиту политичким интересима појединаца, што се четири године касније и показало на делу.

Наиме, Више тужилаштво у Београду иронично, Посебно одељење за сузбијање корупције одбацили су обе пријаве против Шапића, непосредно пре него што се његова странка „Спас“ званично „слизала“ са СНС. Тужилаштво је закључило у читавом случају није било ничег спорног, као и да се купоородаја самог локала не може оспорити јер је уредно оверена код нотара.

Одлука овог тужилаштва се очигледно предуго кувала на тихој ватри, док је за то време њен виновник Александар Шапић, постајао све ближи СНС и на крају коначно пресвукао у њихов кадар. То потврђује и податак да је адвокат породице више пута слао приговор тужилаштву да почне да се бави предметом, за шта им је, показаће се, требало додатан мотив – београдски избори.

У пријави породице Алили којом су поред Шапића били обухваћени и његов ујак Дедовић, као и новобеоградског гражевинског инспектора Небојше Јовановића, али и НН особе, то јест инвеститора градње новог и нелегалног објекта. Та непозната особа у кривичној пријави полиције је означена као инвеститорка Борица Маљевић, а која је на крају остала једини предмет истражних органа – бар званично.

Kако је афера раскринкана

Након што је Шапићев ујак постао власник „Индекса 10“ у октобру 2016.,, на сцену је ступио и његов службеник из одељења за инспекцијске послове Јовановић. Месец дана касније, он излази на терени налаже санацију објекта „јер угрожава околину“. Наредба за санацију је пак, била упућена на име претходног власника Алилија – који после неколико дана умире након тешке болести. Средином јануара 2017. на адресу Градске инспекције стиже пријава Управе студентског центра због сумњиве градње објекта у њиховом кругу.

Они су тада навели да је претходни власник преминуо, да не знају ко је нови, али да се, из неког разлога, градња одвија – искључиво ноћу. Инспекција излази на терен и затиче дупло већи обејакт у изградњи и налаже моменталну обуставу радова. Након оглуђења о ту одлуку, укључује се и полиција која на крају подноси кривичну пријаву, а придружују се и чланови породице Алили који тврде да су купци искористили тешко физичко и психичко стање покојног Амдија и изманипулисали га да потпише уговор и у бесцење прода свој бизнис.

Kако је портал Нова.рс раније писао, предистражне рађе трајале су пуне четири године, а одлука о непокретању истраге донета је правоснажно непосредно пре него што је Шапић постао члан СНС.

Зашто тужилаштво никада није саслушалао Шапића остала је непознаница, а да ли ће породица Халили предузети неке нове корака како би доказала његове злоупотребе засад није познато.

Спорни објекат, на месту Алилијеве ћевабчинице уредно стоји и данас, али је простор, како незванично сазнајемо издат једној кладиници.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!