fbpx

Шарон Бароу: Мере које подразумевају смањење плата и пензија неће помоћи опоравку привреде!

0
(0)

Београд — Генерална секретарка Међунанародне конфедерације синдиката Шарон Бароу каже да мере које подразумевају смањење плата и пензија неће помоћи опоравку привреде.

„Када се смањују плате и пензије осиромашују се људи, ако они не могу да плате своје рачуне, ако не могу да инвестирају, то директно утиче на квалитет тражње и сигурно не помаже опоравку економије“, рекла је Шарон Бароу.

Она је раније данас разговарала са премијером Србије Александром Вучићем, а састанку су присуствовали председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Бранислав Чанак.

Шарон Бароу је казала да је Вучићу поручила да је решење у инвестицијама, у улагању у нова радна места, а не у штедњи.

Према њеним речима, критиковала је што је аранжман са Међународним монетарним фондом и даље под „велом тајне“ и што синдикати нису упознати са детаљима, али и што синдикати нису консултовани када је доношен Закон о раду.

Она је пренела да се Вучић извинио што није било јавне расправе о закону о раду, за шта он није знао.

„Он (Вучић) се извнио, али извињење не мења ствари и даље мора да се ради на поправљању закона“, рекла је Шарон Бароу.

Генерална секретарка Међународне конфедерације синдиката нагласила је да се што пре мора успоставити социјални дијалог и додала да је добила уверавања од премијера да ће дијалога бити.

„МКС ће и даље бити са вама и ја могу да вам понудим солидарност, ако социјалног дијалога не буде, ако буде потребно вратићемо се“, рекла је Шарон Бароу.

Бароу је, на конференцији „Економска криза и социјални дијалог“, која је одржана у Дому синдиката, навела да људи морају да знају да имају право на минималну зараду, на колективно преговарање, а не „да раде а да за то не примају плату, јер то је онда крађа“.

Такође, како је истакла, неопходно је обезбедити права за жене како би имале основна средства за бригу о деци и посао који са тим може да се усклади.

Она је истакла да је општи тренд у свету да све већа моћ корпрација води ка смањењу зарада и повећању прихода, али је таква ситуација неодржива јер не постоји равнотежа која је неопходна да једна држава буде просперитетна.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак истакао је да уколико је грађанин на радном месту обесправљен, онда се од њега не може очекивати продуктивност, а ако нема продуктивности нема ни добре економије.

Политичари често потежу за узимањем кредита уместо да улажу у тог грађанина, његов рад и успоставе неопходан баланс у економији, указао је он.

Чанак је истакао да је данашњи разговор са премијером Вучићем за њега охрабрујући, али не охрабрује то што је председник Владе Србије рекао да није знао много тога.

Када је у питању аранжман са ММФ-ом, Чанак каже да у разговору са премијером нису успели да „развеју његову тајновитост“, али да се боји да аранжман укључије реално стање Србије и ново условљавање ММФ.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истакао је да „све владе Србије претходних година, па и садашња, владају на начин као што би то радио неки цар или император“.

Он је подсетио да од 2001. године у нашој земљи формално постоји успостављен социјални дијалог, али је у пракси то само „украс и слика на зиду“.

„Мишљења синдиката и репрезентативног удружења послодаваца су у великој мери подударна. Највећи део интереса које имају синдикати и послодавци према влади су подударни јер ми хоћемо да имамо ефикасну државу“, указао је Атанацковић.

Према његовим речима, транзиција у нашој земљи траје 25 година по чему смо вероватно светски рекордери у тој категорији, а реалних промена још нема.

 

Бета,Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је радила режимска „бот“ армија – 43 милиона твитова подршке Вучићу и осам и по милиона линкова на сајтове СНС-а, Информера и других режимских медија

5 (8) Осам и по хиљада „бот“ налога Српске напредне странке, које је Твитер недавно …

СKАНДАЛ Смањују плате здравственим радницима у самоизолацији

5 (3) Запосленима у Kлиничком центру Ниш који су завршили у самоизолацији борећи се против …

13 Коментара

  1. Pa to im i nije cilj… cilj je da bude više novca za njihove plate i potrebe… 🙁

  2. TO JE TAČNO,AL VUČIĆA NE DOTIČE,OĆE DA SE PROVODI,SA PODREPAŠIMA,JEDINO MU SIGURAN PRIHOD OD PENZIONERA DA OTIMA.

  3. JEDININJIHOV CILJ JE POSLE PRIVREDE UNISTITI STNOVNISVO

  4. NEKOM LOPOVU CU ZAKUCAM U MRAK NA VRATA NECE DA MOZE TAKO PICOUSTI

  5. To i mi znamo. Jedino ne znamo ko može da spreči Vučića da ovo radi!

  6. bravo,vucicevo radno mesto je promenljivo,a biti predsednik sindikata je vecno radno mesto tj.dozivotno i zato su sva ta prava na zivot vecno osporena.biti kralj sindikata obezbedio si sve 3 generacije u porodici isto kao i clanovi porodica bia dea itd.

  7. bravo,vucicevo radno mesto je promenljivo,a biti predsednik sindikata je vecno radno mesto tj.dozivotno i zato su sva ta prava na zivot vecno osporena.biti kralj sindikata obezbedio si sve 3 generacije u porodici isto kao i clanovi porodica bia dea itd.

  8. Kad mi nemamo sindikalne vodje neka nam belosvetski drze predavanja.Belosvetska jeste ali je 100 % u pravu i za plate i za penzije a o ugovoru sa MMF ne treba ni rec

  9. Kakav oporavak privrede od smanjenja plata i penzija pa zar narod stvarno veruje u to nema od toga ništa jer kamate koje vraćamo su ogromne i to niko nemože da zakrpi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *