среда , децембар 13 2017

Савет Европе стао на страну Сороша у његовом сукобу са мађарским премијером Орбаном

САВЕТ Европе оценио је данас као неоправдане захтеве у закону о високом образовању у Мађарској који се односе се на Централно-европски универзитет (ЦЕУ) чији је оснивач амерички милијардер мађарско-јеврејског порекла Џорџ Сорош.

Правни стручњаци Венецијанске комисије, саветодавног тела Савета Европе, оценили су да су “захтеви у закону усвојеном у априлу сувише рестриктивни, чак и неоправдани, уколико се буду применили на постојеће универзитете”, наводи се у саопштењу организације.

„Захтев је усвојен брзо чиме није спроведен транспарентан и инклузивни процес консултација са странама коју се законом обухваћене. То би било корисно за демократски легитимитет закона”, додао је Савет Европе.

Европска унија је 13. јула покренула правне мере против Мађарске због њеног новог закона о невладиним организацијама финансираним из иностранства.

Европска комисија је саопштила да би закон усвојен у мађарском парламенту у јуну могао да онемогући невладине организације “да добијају средства” и да ће “ограничити њихову способност да наставе са радом”.

Комисија је такође тада предузела нови корак у другој прекршајној процедури против Мађарске, покренутој у априлу због усвајања амандмана на мађарски Закон о вишем образовању, због којих би будимпештански ЦЕУ да буде приморан на затварање или одлазак из Мађарске.

Оба закона су део кампање мађарске владе против Сороша, који је основао ЦЕУ 1991. године.

Орбан сматра да Сорош ради на штету мађарских интереса јер подржава имиграцију којој се он жестоко противи.

Бета

Актуелно

Немци ће од Берлина до Минхена стизати за мање од четири сата

НЕМАЧКИ железнички концерн Deutsche Bahn пустио је у саобраћај своју брзу магистралу која повезује Берлин …

РУСИ УМИРУ ОД СМЕХА – НАТО конвој се заглавио у пољском блату, камион дошао да их чупа па се преврнуо (видео)

Поред бројних саобраћајних инцидената који су до сада изазвали НАТО војници у Пољској и балтичким …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons