Седам година РНИДС

0
(0)

Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) обележиће сутра седам година рада, као најмлађи европски национални интернет регистар.

Како се наводи у саопштењу РНИДС-а, сви остали европски регистри, осим црногорског, основани су деведесетих година прошлог века.

Оснивачка скупштина РНИДС-а одржана је 8. јула 2006. у Београду, уз учешће 34 представника фирми, организација и установа из области телекомуникација, државне управе, високог образовања и невладиног сектора.

РНИДС је стручна, невладина и недобитна Фондација образована ради управљања националним интернет доменима .рс и ћириличним .срб.

Данас РНИДС има 60 суоснивача и 38 овлашћених регистара, а тренутно је регистровано око 80.000 назива .рс домена, као и око 5.500 назива .срб домена, у укупно 14 доменских простора.

РНИДС је стално отворен за приступање нових суоснивача, који тако стичу прилику да утичу на развој српског интернет простора, као и да сарађују са значајним домаћим и иностраним интернет професионалцима.

Визија развоја РНИДС-а је да постане водећи регионални национални интернет регистар, уз стални раст броја регистрованих назива националних домена.

Већ данас, РНИДС има искуство и ресурсе да пружи кноw-хоw услуге слабије развијеним националним регистрима у окружењу.

У протеклих неколико година РНИДС је успоставио два значајна облика сарадње са локалном интернет заједницом, који се понављају сваке године.

Програм подршке пројектима популаризације Интернета, скраћено 4ПИ, је годишњи конкурс за доделу бесповратних средстава за суфинансирање интернет пројеката реализованих на једном од националних интернет домена.

Дан интернет домена Србије – ДИДС, је годишња међународна конференција о развоју Интернета, како у свету, тако и на националним доменским просторима Србије, отворена и бесплатна за све посетиоце.

Под слоганом „Дом домаћих домена“, РНИДС се труди да редовно спроводи едукативне промотивне активности усмерене ка домаћим корисницима Интернета.

На овогодишњем Конкурсу за „ПРиЗнање 2013.“, Годишње награде Друштва Србије за односе с јавношћу, РНИДС је имао два ПР пројекта и оба су се нашла у ужем избору од три финалиста у својим категоријама.

Пројекат „Кампања за популаризацију .СРБ домена“ био је међу финалистима у категорији „ПР комуникација у интегрисаним кампањама“, а пројекат „Теслина визија Интернета“ нашао се међу финалистима у категорији „Комуникације у непрофитном сектору“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend