Зашто се не гради Моравски коридор?

0
(0)

Дуж магистралног пута од Појата ка Чачку где је траса будећег Моравског коридора нема назнака да би радови ускоро могли да почну, пише ртс.рс. Локалне самоуправе на време удрадиле свој део посла. Из Министарства за регионални развој поручују да кинеска компанија тражи 150 милиона евра више од договореног, али да то никако не значи да је пројекат прекинут.

Уговор о изградњи Моравског коридора с кинеским партнером још није потписан па радови, иако планирани за мај, нису почели. Предуговор о финансирању и изградњи ауто-пута Појате-Прељина, вредан 492 милиона евра, потписан је крајем прошле године.

Дуж магистралног пута од Појата ка Чачку где је траса будећег Моравског коридора нема назнака да би радови ускоро могли да почну. Локалне самоуправе на време су удрадиле свој део посла.

Биљана Тимотијевић Арсић из Дирекције за изградњу Крушевца каже да су после састанка који је министарка Верица Калановић одржала у јануару у Крушевцу послали министарству предложене локације за привремена градилишта, списак каменолома, шљункара и позајмишта и по њеној препоруци одржали састанак са грађевинском оперативом.

„Што се нас тиче, имамо могућност за коришћење преко два милиона кубика шљунка, око милион кубика дробљеног материјала, довозимо по потреби тако да смо спремни и чекамо јер је овај посао изазов за наше струке, али и потреба целог овог региона“, каже Родољуб Петровић из крушевачке „Техноградње“.

Предуговором за изградњу ауто-пута дужине 110 километара предвиђено је ангажовање 45 процената домаће оперативе, али ће грађевинци морати да сачекају уговор који је требало да буде потписан у априлу.

Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић каже да је одложена изградња ауто-пута због тога што кинеска компанија тражи 150 милиона евра више од договореног, али то никако не значи да је пројекат прекинут.

„Ја ћу наћи начина да овај пут буде изграђен у доброј мери у мандату ове владе“, истиче Калановићева.

Моравски коридор треба да повеже Коридоре 10 и 11, односно ауто-пут Београд-Ниш и будући ауто-пут од Београда до границе са Црном Гором.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цена за два коридора била 650 милиона евра, а сад само Моравски кошта 800

0 (0) Уместо одговора на моје аргументоване тврдње, министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић наставља …

Кинези нам граде и Моравски коридор

0 (0) Београд — Министарка Верица Калановић потписаће са компанијом ЦРБЦ (Цхина Роад анд Бридге …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend