Шеф изборног штаба Клинтонове Џон Подеста позивао на организовање „католичког пролећа“

0
(0)

ПРОШЛЕ недеље су на сајту Wikileaks објављени нови подаци о животу и раду кандидата за председника САД Хилари Клинтон и њеног изборног штаба.

Тамо има много тога интересантног: и о намери да се опколи Кина прстеном средстава ПРО, и о поклону од милион долара Катара Хиларином мужу, чак и о томе да Хилари почиње да се смеје тек када добије знак од помоћника.

Али, најнепријатнија тачка за њу је она о Католичкој цркви. Највећој, захваљујући латиноамеричким мигрантима, хришћанској конфесији у САД.

Како се испоставило, шеф изборног штаба Клинтонове Џон Подеста је био веома близак са лидером организације Гласови за напредак Сендијем Њуманом, који је у једном од писама указао (цитат) на потребу да се направи „католичко пролеће“, и позвао (цитат) „да се посеје семе револуције“ међу америчким католичким бискупима.

Затим следи објашњење. Пошто верници, наводно, „осећају потребу да престане диктатура Средњег века и да почне демократија, као и поштовање начела равноправности полова“, потребно је „забити клин између обичних верника и бискупа поводом контрацепције и абортуса“, као и да мора да се поради на теми „односа према истополним браковима“.

Другим речима, предлагано је да се највећој цркви у САД наметне свој, „либерални“ став по свим наведеним питањима.

Не да се убеди (што је немогуће), већ управо – наметне. И да се представи као да је то став самих католика. Предлагано је да се као мамци користи оно што је већ испробано на кијевском мајдану и за време „арапског пролећа“: „обични људи“, прича о достојанству и правима, организовање и контрола преко медија и друштвених мрежа. Провокације, манипулације, лажи – све као и обично.

То откриће би могло да постане клин који ће бити забијен у Хиларине шансе да буде изабрана.

Ако у Трамповом штабу и у самој Католичкој цркви успеју да објасне десетинама милиона католика смисао радњи Клинтонове – огроман део верника неће гласати за њу ни под каквим околностима.

Католичка црква, као и православна, има потпуно јасан став и о абортусима, и о хомосексуализму. Он се неће ревидирати, зато што су га формулисали Оснивач Цркве и његови апостоли. Абортус је убиство. Хомосексуализам је противприродан. Да, и према онима који ураде абортус, и према хомосексуалцима се треба односити људски. Али, због тога абортус не престаје да буде убиство, а хомосексуализам противприродан, па је изједначавање истополне заједнице са породицом апсурдно.

А сада о демократији.

Ако се под демократијом подразумева став да су „сви субјекти једнаки, а сви ставови дозвољени“, онда никакве демократије у цркви није било, нема и неће бити. Зато што постоји апсолутна истина, постоји Аутор те истине и постоје сви остали, чији је задатак да спроводе ту истину у сопственом конкретном животу.

И, на крају, „поштовање начела равноправности полова“. Ако се поново ради о могућности да се рукополажу жене у чин свештеника, ни тога неће бити. Из истог разлога: Оснивач Цркве, премда се дружио са женама, за дванаест апостола изабрао је дванаест мушкараца. Који су били његови разлози, то може само да се нагађа, али чињенице су чињенице, и тај став се неће мењати.

Схватају ли те просте ствари Хилари Клинтон и њен штаб? Одговор на то питање је нејасан, али је и небитан. Зато што је јасно оно најважније: њу баш брига и за хришћанство, и за хришћане.

Њен циљ је да провоцира, манипулише и лаже да би се попела и учврстила на власти.

С тим у виду, Доналд Трамп – човек који је потпуно далек од било какве религиозности, циничан, прагматичан, не претерано рафиниран – дефинитивно делује као „мање зло“. Замислити Трампа који организује револуцију у Католичкој цркви је исто толико тешко као замислити њега (или Хилари) на исповеди.

Потпуна индиферентност према теми је кудикамо пожељнија од очигледне претње.

У Ватикану се о америчким изборима одређују прилично опрезно. Релативно донедавно „мањим злом“ је сматрана управо Хилари, нарочито у светлу оштрих Трампових изјава о мигрантима. Сада ће се ситуација, очигледно, променити, јер намера кандидаткиње Клинтон да руши Католичку цркву изнутра чини дискусију о имигрантима потпуно небитном.

Главни проблем ће бити не дати Хилари да се од свега опере (смешећи се по команди помоћника) и не дозволити „независним“ медијима да наметну свој списак актуелних тема, у којем ће Трампова неваспитаност имати већу тежину од Хилариних радњи.

Можда је потребно на амерички енглески превести цитат Јосифа Брофског о томе зашто је дража лопужа од крвопије. Уосталом, не треба преувеличавати ни улогу медија. Много је важније шта ће амерички католици чути на проповеди у недељу која претходи изборима, 6. новембра.

А тог дана ће, између осталог, на католичкој миси бити читан одломак из посланице апостола Павла Солуњанима: „Браћо, молите се за нас да ријеч Господња трчи, и да се слави као и међу вама, и да се избавимо од беспутнијех и злијех људи; јер вјера није свију. А Господ је вјеран, који ће вас утврдити и сачувати од зла.“

Сергеј Гуркин

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend