fbpx

Шест фабрика „Минела” у стечају

0
(0)

Запослени у предузећу за производњу трансформатора „Минел трафо” у Младеновцу, тражећи излаз из стечаја послали су апел на 11 адреса, молећи за помоћ: од председника републике Томислава Николића, премијера, председника Скупштине, надлежног министарства, до Агенције за приватизацију.

Од „државних институција, електронских и писаних медија,” запослени-незапослени „Минел-трафоа” чекају одговор на питање: „Ко је и зашто уништио шест Минелових фабрика у Републици Србији?” Реч је о предузећима: „Минел еоп” – у стечају, „Минел трансформатори” – поништена приватизација, „Минел трафо” – Суд је 8. новембра покренуо стечај, „Минел фепо” – у стечају, „Минел електроградња” – у стечају и „Минел контактне мреже” – у стечају.

Писани одговор стигао им је само из кабинета председника државе. У њему је писало да је њихов допис прослеђен Министарству финансија и привреде и Министарству енергетике, а отуда им је усмено одговорено да је њихов предмет у разматрању.

Све „Минелове” фабрике биле су својевремено снабдевачи Електропривреде Србије и велики извозници.

Шест „Минелових” фабрика у новембру 2005. године купио је Ненад Поповић, садашњи потпредседник Народне скупштине из редова Демократске странке Србије. У писму нашем листу у име запослених „Минел трафоа”, председник штрајкачког одбора Антоанета Луковић, која је потписник и писма упућеног на 11 адреса, наводи да су очекивали да ће, како им је речено, постати део његове велике компаније АБС холдинг, која послује широм света.

– После 2008. године, када је продато више од 4.000 трансформатора, производња почиње драстично да опада – тврде из „Минел трафоа”. – Продаје се готова роба из магацина, празне се магацини сировина, продају се репроматеријали неопходни за израду трансформатора великевредности. Сви уговори склопљени у 2010. години, а било их је довољно да се производи до јесени 2011, отказују се. Све мање је прихода и нових послова, а зараде све више касне.  

Запослени су у јануару 2011. годинеод тадашњег генералног директора тражили објашњење. Били су спремни да се одрекну три неисплаћене месечне зараде, само да се покрене производња. Понуда је одбијена, са образложењем да послодавцу нису потребне радничке паре и да ће се проблем брзо решити. Само је потребно да мало сачекајуи имају разумевања.

– Имали смо разумевања, чекали, али обећано боље сутра нисмо дочекали – настављају своју причу запослени у „Минел трафоу”. У јуну 2012. сазнајуда су продати некој фирми из Русије, са седиштем на Кипру, а затим у јулу да смо продати компанији БЕЗ из Словачке. На сваку најаву штрајка, одговарало се претњом отказима. Почетком 2012. открили смо да је фабрика презадужена. Због блокаде рачуна од августа 2011. године ово предузеће није могло да конкурише за послове, а исто се догађало и у осталих пет фабрика.

У писму упућеном „Политици” запослени у „Минел трафоу” саопштавају да ће штрајкачки одбор, у жељи да спасе фабрику, наставити да радии после проглашења стечајног поступка.

То чине: „У нади да ће наша борба за спас ‘Минел трафоа’ уродити плодом, као и да ће запослени у осталим фабрикама у Србији, упознати с нашим искуством, спречити оваква дешавања.”

——————————————————————————-

Поповић: „Деле судбину привреде у Републици Србији”

Новинар „Политике” је доставио Ненаду Поповићу писмо запослених- незапослених предузећа „Минел трафоа”, које је потписала председник штрајкачког одбора Антоанета Луковић. Срели смо се са Поповићем, али он није желео да за наш лист коментарише наводе из писма. У уторак је Поповић био један од три учесника у емисији РТС „Упитник”, у којој је било речи о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2013. годину.

Ненад Поповић је том приликом рекао да „ главни задатак у наредних годину дана мора да буде очување постојећих радних места. Тешко је говорити о новим радним местима, али и сачувати постојеће биће велики изазов. Влада мора много више да се бави економијом, баш економијом”.

Водитељка га пита: Питају вас неки гледаоци шта је са „Минелом”,  који сте Ви водили?

Поповић: Пре скоро годину дана ја сам продао све своје акције у тим компанијама, изашао сам…

Водитељка: Каква је судбина „Минела” у овом часу?

Поповић: Па, доста тешка ситуација, многи су отишли у стечај. Нови власници, први, па онда и други, нису се најбоље снашли, неки нису желели да улажу… Тако да… Судбина је као и многих других предузећа… Деле судбину привреде у Републици Србији.

 

Политика

фото: Р. Крстинић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Суботица: Власници италијанског „Леонарда” отпустили 60 преосталих радника

5 (5) Суботица – Власник фабрике обуће Антонио Бротини, још у априлу је поручивао запосленима …

Некадашњи гиганти западне Србије на продају: Јавно надметање за три фабрике

5 (2) Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је данас продају три фабрике из западне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *