fbpx

СИ: Кина је непоколебљиво за свеобухватно стратешко партнерство са Русијом

0
(0)

Народи Русије и Кине – рекао је Владимир Путин приликом сусрета са кинеским лидером Си Ђинпингом – не треба да заборављају како су се окрутно понашали окупатори на привремено окупираним територијама, до каквих је небројених жртава то довело. Али, ми то треба да памтимо како се у будућности ништа слично не би догодило

ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да ће се, упркос турбулентностима у привредама Русије и Кине, сви договорени велики заједнички пројекти реализовати.

„Ми видимо све турбуленције које се догађају у свету и у нашим привредама, али смо спремни за то“ – казао је Путин на састанку с председником НР Кине Си Ђинпингом.

Он је додао: „Ви и ја смо већ данас током наших сусрета размењивали мишљења, и код нас постоји потпуно уверење да ћемо се кретати постепено, да ћемо се кретати напред, да ћемо развијати наше односе, да ћемо реализовати све наше планове, укључујући велике пројекте који ће несумњиво имати позитиван утицај како на развој привреда Русије и Кине, тако и на целу светску привреду.

Лекције Другог светског рата треба памтити како би се свели на минимум војни конфликти у свету, рекао је Путин.

„Ви сте рекли да нас спајају стратешки односи и, како ми кажемо, свеобухватно партнерство. Али, важно је и то како гледамо на проблеме историје“ – казао је Путин током сусрета.

Он је нагласио да народи Русије и Кине не треба да заборављају „како су се окрутно понашали окупатори на привремено окупираним територијама, до каквих је небројених жртава то довело. „Али, ми то треба да памтимо како се у будућности ништа слично не би догодило. Пажљиво сам слушао Ваш говор на паради, мислим да је главна порука Вашег говора упућеног народу Кине и народу целог света била: потребно је учинити све како би се у будућности избегли велики војни сукоби, па и генерално да се сведу на минимум војни сукоби“ – казао је Путин.

Си је истакао да „године пролазе, и неки млади људи слабије познају историју Другог светског рата, други су почели да је заборављају, а трећи у свету чак покушавају да изокрену, да фалсификују ту историју (Другог светског рата). У том смислу наше виђење је практично идентично“.

Он је изразио наду да ће и у будућности Кина и Русија све тешњее сарађивати.

„Добри билатерални односи су залог тесне сарадње између наших држава на међународној сцени“ – казао је Си Ђинпинг.

У 2015. години, по његовим речима, у свим сферама билатералне сарадње забележени су нови помаци.

„Нешто касније у нашем присуству биће потписано око 30 докумената, и то је очигледан доказ успешности Ваше посете“ – рекао је председник НР Кине.

Он обећао председнику РФ да ће Кина остати непоколебљивау даљем „развијању свеобухватног стратешког партнерства с Русијом“.

Земан се у Пекингу одрекао преводиоца и са Путином разговарао на – руском

ЧЕШКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАТРАЖИО ПОДРШКУ РФ ЗА ИДЕЈУ ФОРМИРАЊА АНТИТЕРОРИСТИЧКИХ ГРУПА

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин срео се у Пекингу и са чешким колегом Милошем Земаном и реако му да је убеђен да ће се обим робне размене између њихове две земље вратити на стари ниво и да постојеће проблеме треба решавати заједничким напорима.

„Веома ценимо Ваш став и објективне оцене недавне историје и ратних времена. У потпуности делимо Ваш приступ, према којем данашње проблеме треба решавати не делећи се, не окрећући леђа један другом, већ удружујући снаге“ – казао је Путин и истакао да данашњи сусрет планира да посвети управо тим питањима.

По мишљењу председника РФ, руска и чешка страна имају о чему да разговарају. „Робна размена између Русије и Чешке смањила се у последње време, истина, мислим да је то привремена појава и да ће се све вратити у фазу поновног раста“ – нагласио је Путин.

Земан се током разговора одрекао од преводиоца и разговарао је на руском језику. Он се, између осталог, пожалио на температуру од 37 степени и открио своје планове поводом наступа на предстојећој седници Генералне скупштине УН.

„Желим да говорим на тему коју је, искрено говорећи, већ покренуо господин Лавров (министар иностраних послова РФ)“ – казао је чешки лидер, прецизиравши да се ради о борби против тероризма.

„По мом мишљењу, потребно је о томе донети резолуцију Савета безбедности“ – изјавио је Земан, подсетивши да је таква резолуција већ донета против терористичких аката у Сомалији.

Осим тога, председник Чешке је предложио формирање међународних антитерористичких група. При том, по његовим речима, њихов рад не треба да буде усмерен на окупацију територија, већ „само на откривање осетљивих тачака терористичких организација“, то јест на руководиоце терористичких организација и кампове за обуку где се припремају терористи. Земан је замолио Путина да Русија подржи те предлоге.

Уочи посете председника РФ Пекингу, његов помоћник Јуриј Ушаков је саопштио да ће током сусрета са Земаном Путин размотрити сарадњу Русије и Чешке у трговинско-економској, инвестиционој, енергетској и културно-друштвеној области. При том ће се лидери дотаћи и теме „дијалога Русије и ЕУ“. Представник Кремља је додао да су руско-чешки односи увек били партнерског карактера и да су „донедавно имали солидну динамику“. Између осталог, председник Чешке је посетио Олимпијаду у Сочију и учествовао у свечаностима поводом 70-годишњице Победе у Москви.

У Кремљу истичу јачање контаката између руских и чешких регија, као и добре могућности за развој културно-друштвене сарадње, јачање сарадње између универзитета. Осим тога, истиче се да у Чешкој расте интересовање за учење руског језика – он се предаје у 220 школа и гимназија, као и у 43 високошколске установе у тој земљи.

Факти

фото: АП

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин: Ниједна одлука о Косову и Метохији не може бити донета без Савета безбедности

4.7 (3) Председник Руске Федерације Владимир Путин изразио је данас, у телефонском разговору са председником …

Руски државни медији: Москва губи поверење у Вучића

4.9 (13) Отказивање посете председника Александра Вучића Москви, раније планиране за 17. или 18. јун, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *