Насловна / Свет / Азија / Си поручио Тајвану: Кинези не ратују против Кинеза, али ћемо употребити силу против сепаратиста
Си поручио Тајвану: Кинези не ратују против Кинеза, али ћемо употребити силу против сепаратиста 1

Си поручио Тајвану: Кинези не ратују против Кинеза, али ћемо употребити силу против сепаратиста

КИНА се неће одрећи могућности да употреби силу у борби против снага за независност Тајвана, изјавио је у данас кинески председник Си Ђинпинг на скупу посвећеном 40-годишњици „Обраћања тајванским сународницима“ и додао да ће Кина „поновно бити уједињена“.

Пекинг „задржава право да предузме све потребне мере против спољних сила“ које делују против мирног уједињења и против сепаратистичких и сецесионистичких активности, упозорио је кинески председник.

Он је додао да би „независност Тајвана била пут без излаза“.

„Кина мора бити поново уједињена и биће поновно уједињена“, поручио је Си.

Идеја независности Тајвана у супротности је са током историје и на крају ће у ћорсокак завести и само острво.

Си је открио како би волео да се ствари даље развијају:

„Кинези не ратују против Кинеза. Мирно спајање је у интересу кинеског народа на континенту, као и наших сународника са друге стране Тајванског мореуза. Спремни смо да обезбедимо широки простор за мирно уједињење Кине, али нећемо дозволити никакво сепаратистичко деловање“.

Си је посебно нагласио да уједињење Кине неће нанети штету интересима ни једне земље, а не би нанело штету ни економским интересима Тајвана већ би му, напротива, дало нови развојни импулс.

„Принципи мирног сједињавања и политика једне Кине немају замену. Ми смо једна породица. Питања кретања кроз Тајвански мореуз наша су унутрашња питања и треба да се решавају кроз консултације међу нама“ – указао је председник Кине. И закључио:

„Мирно решење тајванског питања је и најбољи пут ка стабилности и миру у региону и за обезбеђивање развоја и у интересу наших сународника.

Тајван има сопствену власт од 1949-те, од момента када су на њему нашли уточиште остаци снага Куоминтанга, предвођеног Чанг Кајшеком, који је претрпео пораз у грађанском рату од Маових комуниста.

Кина сматра да је Тајван део њене територије и није одустала од поновног уједињења. Односи су били побољшани од 2008, када је председник Тајвана постао Ма Јинг-ђеу.

Пекинг је прекинуо контакте с новом владом Тајвана по њеном ступању на дужност пре две године и појачава притисак да би натерао острвске власти да врате Тајван у састав Кине.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ЕКОНОМСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Кина одбацује Мајкрософтов оперативни систем 11

ЕКОНОМСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Кина одбацује Мајкрософтов оперативни систем

Кина ће одбацити Мајкрософт Виндоус, позивајући се на забринутост због могућих хакерских упада у њен …

Quid pro quo! Кина ће саставити „црну листу“ страних компанија које угрожавају интересе кинеских фирми 12

Quid pro quo! Кина ће саставити „црну листу“ страних компанија које угрожавају интересе кинеских фирми

Министарство трговине Кине је саопштило да ће саставити листу страних појединаца, корпорација и институција које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *