Синдикат ЕПС-а донео одлуку о ступању у штрајк

0
(0)

БЕОГРАД – Синдикат радника Електропривреде Србије (ЕПС) донео је данас одлуку да запослени у том предузећу ступе у генерални штрајк, због недостатка услова и средстава за рад, изјавила је данас Танјугу портпарол тог синдиката Ђина Тришовић.

Штрајк би требало да ступи на снагу за 10 дана, јер толико законски треба да прође од доношења одлуке до почетка штрајка, рекла је Тришовић, после састанка тог синдиката, који броји 45.000 запослених.

Тришовић је напоменула да је састанак са министарком енергетике Зораном Михајловић и министром финансија Лазаром Крстићем заказан за петак 31. јануар и додала да ако се у тим преговорима уваже захтеви радника ЕПС-а, штрајк неће бити одржан.

Уколико до штрајка дође ниједан грађанин неће бити угрожен, јер ће бити обезбеђен минимум процеса рада, нагласила је Тришовић.

Она је прецизирала да је штрајк најављен, између осталог, због недостатка средстава за рад и да би грађани и убудуће имали струју.

Синдикат радника ЕПС-а се противи и забрани запошљавања у јавном сектору до краја 2015. године, јер је то, како је рекао, председник тог синдиката Милан Ђорђевић за Танјуг, „рак рана” ЕПС-а јер у тој компанији постоји природан одлив радника и ЕПС је неопходно да запошљава стручне раднике.

У том синдикату кажу да не могу да запосле младе људе који раде у ЕПС-у за 20.000 месечно, по уговору, а истовремено због тога морају дупло више да плаћају држави и агенцијама за запошљавање.

Ђорђевић је додао да тај синдикат тражи и изузеће за запослене у тој компанији од ограничења зарада које важе за јавни сектор.

Један од захтева Синдиката радника ЕПС-а је и да тај синдикат буде укључен у радну групу за измене закона о раду, стечају и приватизацији и да се укључи у Социјално-економкси савет.

Један од захтева запослених у ЕПС-у је и исплата позајмице од 50.000 динара сваком запосленом.

Министарка Михајловић данас раније искључила је могућност одржавања генералног штрајка радника ЕПС-а и поручила да се све може решити у разговорима, које је најавила крајем ове недеље.

„Нити смо о томе (штрајку) разговарали, нити смо имали такву најаву, а то се не види ни у допису који нам је упутио синдикат,” рекла је Михајловићева новинарима у Привредној комори Србије.

Затражена смена директора у електродистрибуцијама

БЕОГРАД – В.д. директора Елекропривреде Србије Александар Обрадовић затражио је данас смену директора у електродистрибуцијама због пропуста у рачунима за струју, најкасније до 1. фебруара.

На данашњем састанку са директорима електродистрибуција, поводом утврђивања одговорности за пропусте у очитавању и обрачуну децембарских рачуна и повећања броја рекламација, Обрадовић је наложио је смену помоћника директора за економију пословања у ПД Електродистрибуцији Београд.

Такође је тражио смењу директора Дирекције за информатику и телекомуникације у ЕДБ, руководиоца Погона „Београд” у ЕДБ, директора Дирекције за трговину електричном енергијом у „Југоистоку”, директора Центра за информационе технологије у „Југоистоку”, директора Дирекције за трговину електричном енергијом у Електросрбији.

Затражио је и смену директора Дирекције за трговину електричном енергијом у „Центру” и директора извршне функције за пословни систем у Електровојводини.

Обрадовић је истакао да ово није коначна анализа рада дистрибуција и да ће се контролисати рад свих руководилаца који су одговорни за процесе рада, како би купци добили рачуне чија се исправност не може довести у сумњу.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Виши суд у Београду стао у заштиту узбуњивача из ЕПС

4.2 (5) Виши суд у Београду донео је решење којим се одређује привремена мера и …

Један коментар

  1. како их није срамота.имају највеће плате у Србији,а пада им на памет штрајк.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend