fbpx

Синдикат правосуђа: Штрајк ће трајати до испуњења захтева

0
(0)

Запослени у правосуђу од 1. новембра ступају у генерални штрајк. Како каже председница Синдиката правосуђа Србије Слађанка Милошевић, штрајк ће трајати све док не буду задовољни преговорима.

Слађанка Милошевић каже да ће се 1. новембра ступити у штрајк, али да ће интензивно да преговарају до тада. Наводи да грађани тог 1. новембра сигурно неће моћи да заврше посао у суду и да ће поштовати минимум процеса рада, што значи да ће се радити само хитне ствари. О захтевима синдиката каже:

„Имамо само један – повећање зараде службеницима, захтев да наш послодавац, а то је држава, има исти третман према службеницима у правосуђу, као према неким другима. Нећу да кажем колика је просечна плата јер рачунају најнижу и највишу судијску, али рећи ћу да је плата референта до 25.650, имамо и неке са 21.000 до 34.000 или стручни сарадници, факултетски образовани са највећим коефицијентом имају педесетак хиљада“, објашњава она.

Oбећана помоћ није исплаћена и да је у јавности створен утисак да су у правосуђу виское плате.

„Ја се надам да грађани неће испаштати, али штрајк ће више осетити грађани него послодавац, али мислим да је у интересу да функционише правосудни систем, држава мора да брине о томе. Поред плате прима се и помоћу износу од четири хиљаде. Рецимо у специјалној затворској болници, колегиница која ради у кантини са најтежим затвореницима нема бенефицирани радни стаж и нема ту помоћ, она није ни на који начин заштићена“.

Каже да није било штрајка шест година, а да је у јануару одржан само штрајк упозорења.

„Синдикат је врло отворен социјални партнер, ми имамо обавезу да обавестимо послодавца о штрајку, хтели смо да им оставимо могућност да озбиљно схвате да треба нешто да се учини, како би нам се поправио материјални положај. Данас идемо у Министарство правде и надам се да се послодавац унормалио јер никоме не одговара да правосудни систем стане. Било је довољно застоја, оптимиста сам и мислим да смо успели да убедимо послодавца да је потребно да се мења нешто“.

Она истиче да са министарком правде Нелом Кубуровић имају одличну сарадњу, али да много тога не зависи од ње.

„Можда је крајње време да стану сви према којима се послодавац понаша као маћеха. Што се тиче броја нерешених предмета, ми радимо по налогу судија и тужилаца, то не зависи од нас. али не треба заборавити да је смањен број и судија и тужилаца“, навела је она.

Слађанка Милошевић наглашава да је држава дужна да обезбеди услове за рад правосуђа – опрему, довољан број судија, зграда, особља.

Извор: Н1 Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поштари и Владa Србије постигли договор о прекиду обуставе рада, део радника незадовољан

5 (1) Део радника Поште Србије незадовољан је постигнутим договором о прекиду обуставе рада у …

Хаос у Француској: Осми дан штрајка због реформе пензионог система (видео)

5 (1) Становници Париза данас су могли да користе само две градске линије метроа, јер …

Један коментар

  1. a што се ја судим преко двадесет година и што мој адвокат неће да тужи државу!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *