Синдикати просветних радника туже Вербића, штрајк се наставља

0
(0)

Упркос наредби министра просвете да се штрајкачима смањи плата, два синдиката просвете тврде да о прекиду штрајка нема ни говора и да је чак повећан број школа у којима звоно звони после 30 минута и да их је сада сигурно више од 700.

У Министарству просвете с друге стране кажу за наш лист да је у штрајку 24 одсто школа, али да још немају податке из свих школских управо о томе да ли се поштује напомена о звону након 45 минута.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) одржали су у недељу хитну седницу заједничког Штрајкачког одбора, након које је председницима школских синдиката послато упутство за наставак штрајка.

Данас ће оба синдиката имати одвојене седнице својих председништва, а за 17. март је предвиђен велики митинг којим ће бити обележено улазак у пети месец штрајк, што је најдужи штрајк у историји просвете, како кажу.

– Људи су јако љути и повређени, мало њих је уплашено овом претњом о смањењу плате, више их је овај поступак, да тако кажем, разјарио. До среде ћемо видети каква је ситуација на терену, па ћемо на основу тога донети одлуке. Оно што је сигурно јесте да о прекиду штрајка нема ни говора и уколико нам отму од плате, отето ће морати да врате – каже за наш лист Јасна Јанковић, портпарол УСПРС и члан заједничког штрајкачког одбора.

Она каже и да су се синдикати обратили Влади Србије јер је министар просвете владин службеник, као и Међународној организацији рада и обавестили их да Вербић крши Устав и законе, јер их спречава да потпишу посебан колективни уговор. Спорно је и то што је Вербић прећутао да ће председници синдикалних организација из Уније и СРПС – а остати без повишице од 12 одсто, коју су добијали за вршење те функције.

Јанковић каже и да ће у суботу бити одржана седница Штрајкачког одбора, на којој ће овластити адвоката да тужи Вербића. На наше питање који ће бити правни основ за тужбу, она је одговорила да се размишља у више праваца и да има више него довољно основа за тако нешто.

С. Гуцијан, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рођак Тамаре Вучић др Златко Грушановић није избацио само Десанку, нестала дела Кочића, Андрића, Ћосића

4.7 (41) Избацили су Десанку Максимовић, али као да то није довољно, средњошколци неће читати …

После огромног притиска јавности поезија Десанке Максимовић остаје у школском програму!

5 (1) Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском прогаму, као и до …

3 Коментара

  1. Tom ministru ne bih poverio ni dve nacrtane ovce da mi cuva! Kakav lik, gde su ga samo iskopali?!

  2. фрка им за плату, иначе професори и наставници одлично поздрављају нове педерске и антисрпске мере у уџбеницима ! ! !

  3. Prosveti se nista gore nije moglo desiti, nego Verbic!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend