понедељак , 30 новембра 2020

Синдикати: СТОП продаји Телекома

0
(0)

Представници репрезентативних синдиката Телекома Србија позвали су владу и премијера да одустану од продаје Телекома и најавили велики протест испред Владе Србије 11. новембра на који су позвали све који су против продаје националног телекомуникационог оператера.

Отварање обавезујућих понуда за Телеком Србије најављено је за 16. новембар, али цео процес продаје је нетранспарентан и не зна се шта се тачно продаје. Славољуб Кандић, председник Јединственог синдиката Телекома Србије подсећа да влада говори о продаји свог дела од 58 одсто, али се прећуткује да ће и 20 одсто споствених акција Телекома такође припасти будућем купцу па то значи да се онда продаје 78 одсто акција.

“Више пута је премијер говорио да ће продати Телеком за већу цену него што је тражила влада која је 2011. покушала да прода ову компанију. Они су тада добијали 1,4 милијарде евра за 51 одсто акција. То значи да сада за 78 одсто све што буде мање од 1,7 милијарди евра је испод онога што је имала претходна влада. Без обзира на то Телеком апсолутно не треба продати, јер то би могла бити историјска грешка која ће се тешко исправити”, поручио је Кандић, додајући да ће 2. новембра влади предати петицију коју је потписало више од 100.000 људи против продаје Телекома.

Он је открио да је, према неким истраживањима, 64 одсто грађана Србије против продаје Телекома, а међу преосталих 36 одсто налази се доста неопредељених.

“Великим протестом желимо и да пошаљемо поруку потенцијалном купцу да није добродошао и да је Телеком способан сам да послује, да испуњава обавезе према грађанима, држави и запосленима. И може да послује још боље ако се политика не би мешала у пословање”, рекао је Кандић.

За синдикалце је такође спорно и то што се тендером нису позвале само телекомуникационе компаније да учествују у приватизацији, већ се јављају инвестициони фондови чија је намера да се брзо препрода компанија.

Кандић истиче и да су синдикати направили социјални програм за запослене за случај да до приватизације ипак дође, али да “то не значи да смо пристали на продају Телекома”.

Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома Србија осврнуо се на неке тврдње да је Телеком буџетска фирма и истакао да Телеком не добија ништа од државе већ да пуни буџет.

“Годишња добит Телекома је од 130 до 150 милиона евра и он уплаћује половину од укупних дивиденди које државна предузећа плаћају у буџет. Осим тога, стотине фирми су ослоњене на Телеком. У случају продаје сви они остају без посла, јер нови купац доводи своје добављаче и партнере. Држава се хвали кад се запосли 100 људи, а предвиђања су да ће, уколико се прода Телеком, без посла остати око 4.000 људи. Уз то већина од око 100.000 људи који раде у фирмама које зависе од Телекома ће такође остати без посла и сви ће се они наћи на социјали, на терету државе”, сматра Јоксимовић.

У вези Телекома спорно је и то што је као отворено акционарско друштво по закону морало најкасније три месеца после регистровања акција у Централном регистру хартија од вредности да изађе на берзу.

“Не можемо да спречимо државу да прода свој пакет акција, али можемо да их уверимо да то није добро ни за државу, ни за запослене. У свим разговорима са представницима државе нисмо добили ни један контрааргумент на наше аргументе против продаје. Једина два аргумента за продају су да не знају шта ће бити са конкуренцијом Телекома за 10 година и да је у Европи криза у сектору телекомуникација због разних услуга и апликација попут Вибера, Скајпа… као и укидања роминга. То је донекле истина али то погађа развијене телекомуникационе компаније, а Телеком још има простора за развој”, истакао је Јоксимовић.

Поред тога, финансијски показатељи Телекома су најбољи у Југоисточној Европи, истичу синдикалци, пре свега мислећи на оперативну добит (ЕБИТДА), као и на инвестиције. Они такође истичу да је Телеком давао значајне донације ПИО фонду, спортским друштвима, за културу и уметност. Шта може да се деси после приватизације, указује Јоксимовић, може се видети на примеру НИС-а који више не издваја новац за те ствари.

“Телеком не треба продати уопште, а посебно не треба продати већински пакет. Држава мора да има контролни пакет и да утиче на стратешке одлуке. Телеком је купио Телеком Републике Српске за 650 милиона евра. Купио је компанију у Црној Гори, Телус, Дунав банку, Арена спорт. Апсурдно је да се сада нуди 1,2 милијарде евра за 58 одсто акција, а Телеком је у ове компаније уложио више од милијарду евра”, истиче Јоксимовић.

Он је истакао да, према упоредним показатељима, Телеком има оптималан број запослених и да један радник опслужује више претплатника него један рандик телекома у Аустрији, Немачкој или Француској. Оно што пребацују Телекому је мањи пирход, али како Јоксимовић истиче то је због нижег БДП-а и јефтинијих и мањих пакета, због нижег стандарда грађана.

“Позивам премијера који је са нама 2010. године бранио Телеком од продаје, да као разуман човек одустане од продаје Телекома. Зашто да га продајемо сада када после више од милијарду евра уложених у куповину других предузећа она почињу да праве добит. Када отплатимо дугове, који су државни, добит Телекома ће бити преко 300 милиона евра. Зашто то продати неком инвестиционом фонду који ће отпустити три, четири хиљаде људи, смањити трошкове и онда га препродати”, запитао је Јоксимовић.

Предраг Петровић, научни сарадник Академије инжењерских наука Србије указао је на значај Телекома за развој науке у Србији што је записано и у Стратегији развоја науке од 2010. до 2015. године.

“Информационо комуникационе технологије су покретач развоја привреде и друштва, а Телеком Србија група је покретач развоја ИКТ. Телеком има стратешки заначај за Србију јер је регионални лидер као власник Телекома Републике Српске, компаније Мтел у црној Гори и Арене спорт која емитује четири канала у региону. На листи најбољих компанија Централне и Источне Европе у области медија и телекомуникација Телеком Србија је на 6. месту. Ова продаја би била претпоследњи корак у разбијању државе, а последњи је продаја електропривреде, Електромрежа, ПКБ-а”, истакао је Петровић.

Он указује и да је 2006. године Мобтел, са само мобилном телефонијом, продат за 1,5 милијарди евра што је више него што се нуди сада за Телеком који има и фиксну телефонију, интернет, мобилни интернет и остале сервисе. Такође, према извештајима из 2004. и 2006. године штета коју је Телеком претрпео на Косову и Метохији износи 1,4 милијарде евра што је упоредиво са ценом која се сада нуди за њега.

Једна од важних ствари због које не треба продати Телеком је, према његовом мишљењу, национална безбедност јер у власништву Телекома налазе се заштићене везе војске и полиције. Такође, продаја Телекома, као добра у општој употреби и од општег значаја, коси се са кривичним законом, законом о одбрани, законом о јавној својини и законом о приватизацији, као и са Уставом.

Милош Обрадовић, Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миленко Васовић: Иста екипа черупа Kрушик и Телеком

5 (4) Тачност навода из наслова уочава свако ко мисли својом главом. Kрушик – Телеком, …

Рељић: Будите паметни поводом вакцинације – догађања у корона-циркусу тек ће бити експлозивна

4.6 (29) * Поборници планетарног вакцинисања имaће проблема с народом. Преко половине Британаца не жели вакцину. Исти …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend