Шиптари траже да Косово отвори канцеларију у Бујановцу

0
(0)

Председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу изјавио је да ће ускоро упутити захтев Влади Косова, у име скупштине свих албанских одборника са југа Србије, да се и у Бујановцу или Прешеву отвори канцеларија за везу с Приштином.

Скупштина Косова је 6. јуна донела Резолуцију о Прешевској долини која предвиђа и отварање канцеларија у Приштини и Гњилану за везу између Косова и општина на југу Србије у којима живи албанско становништво. Официр за везу Приштине Љуљзим Пеци преузео је данас дужност у Београду, док је у Приштини то учинио официр за везу Београда Дејан Павићевић.

Муслиу који је и председник Скупштине Општине Бујановац, изјавио је за агенцију Бета да сматра да није довољно отварање канцеларија за везу само у Приштини и Гњилану, већ да су потребне и у Бујановцу или Прешеву, како би се „на лицу места видели проблеми на терену“.

„У канцеларијама за везу у Приштини и Гњилану треба да раде они који знају проблеме Прешевске долине, али и неко из Прешева, Бујановца или Медвеђе. Нема рокова за отварање тих канцеларија, али резолуција (Скупштине Косова) би требало да се одмах спроведе. Затражићемо званично исте услове и за отварање канцеларије Косова у Бујановцу или Прешеву“, казао је Муслиу.

Поред резолуције коју је усвојила Скупштина Косова, питањем побољшања положаја Албанаца у три општине на југу Србије бавила се и Влада Србије која је 4. јуна усвојила документ о заштити права Албанаца у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Муслиу је навео да је добио текст резолуције усвојене у Приштини, али не и текст документа који је 4.јуна усвојила Влада Србије, у јавности познат као Предлог платформе од осам тачака.

„Чуо сам преко медија да је и Влада Србије усвојила документ о заштити права Албанаца, али за сада нисам добио ништа написмено, нити званично о томе, тако да не знам шта он тачно подразумева“, рекао је Муслиу.

Пред Владу Србије овај документ је стигао као Предлог платформе од осам тачака коју су крајем фебруара ове године у канцеларији ОЕБС у Бујановцу усвојили представници свих албанских политичких партија из Бујановца, Прешева и Србије, уз сагласност Координационог тела Владе Србије за југ Србије чији је председник Зоран Станковић присуствовао том састанку. Јавност до данас није упозната са детаљима тог документа.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отказан састанак Београда и Приштине у Белој кући

5 (5) Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел одложио је састанак у …

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

5 (22) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *