Шиптари укинули слободу говора у Шведској

0
(0)

Иако је потврђена премијера филма „Косово: Моменат у цивилизацији“ Бориса Малагурског за 26. новембар у сали Културног центра АБФ у Стокхолму, АБФ је отказао пројекцију у својој сали, што је приморало организаторе да преместе шведску премијеру у салу Сиријске православне цркве.

Спутњик је данас покушао да добије коментар АБФ-а у вези са разлозима отказивања сале, али је АБФ одбио да коментарише отказивање. Албански портали су објавили информацију у вези са отказивањем, односно пренели су статус на Фејсбуку албанског лобисте у Шведској Салиха Шале, у којем је навео да је „захтевао од АБФ-а да не дозволи пројекцију филма“, након чега је наводно добио одговор од АБФ-а, у којем се истиче да се пројекција отказује зато што филм „није у складу са вредностима једнакости и људских права који владају у Шведској“.

Уследио је имејл АБФ-а и организаторима премијере, Савезу Срба у Шведској и братству Свети Јован, у којем је потврђено отказивање премијере, под изговором да је „дошло до нашег сазнања да опис филма који сте нам дали не одговара наслову филма и садржају“.

„АБФ није ни видео филм“, наводи Малагурски у разговору за Спутњик. „Заиста не знам до каквог су они сазнања дошли, ако нису нашли за сходно ни да прегледају филм пре него што одлуче да је на било који начин споран“. Малагурски наводи да је звао АБФ да их лично пита у чему је проблем у вези са филмом, али није успео да добије одговор.

„Очигледно је да се овде ради о цензури и укидању слободе говора, а све то шведском народу намеће један етнички лобиста, користећи фразе о шведским вредностима како би их укинуо“,наводи Малагурски и додаје да му је „драго што су организатори успели да у веома кратком року нађу други простор за премијеру, односно православну цркву Свети Јаков у Содертељеу. Сиријски народ разуме шта значи уништавање културно-историјског наслеђа једног народа, а АБФ би требало да буде свестан чињенице да је од 1999. године до данас уништено преко 150 цркава и манастира у срцу Европе — хоће ли можда забранити и снимке уништавања Палмире зато што осуда тог уништавања узнемирава присталице ИСИС-а у Шведској“?

Један од организатора Горан Попов из братства Свети Јован наводи да „у једној либералној држави као што је Шведска, која дозвољава да се све стране чују, оваква појава је невиђена до сада и несхватљива за нас у Шведској“.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отказан састанак Београда и Приштине у Белој кући

5 (5) Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел одложио је састанак у …

Језива истина о издаји на Косову 1999. – Челнике српских служби су плаћали шиптари (ВИДЕО)

5 (22) Врх српских обавештајних служби је примао новац од Албанаца како би жмурео на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *