Сир смањује ризик од појаве шлога и развоја срчаних обољења

Сир смањује ризик од појаве шлога и развоја срчаних обољења

Научници на Универзитету Суџоу из Кине доказали су да конзумирање одређене количине сира смањује ризик од појаве неких болести. Стручњаци су нагласили да 40 грама сира дневно смањује ризик од развоја срчаних обољења 14 одсто, а можданог удара 10 одсто. И британска студија је после испитивања у којем је учествовало милион људи показала сличне резултате, а научници Универзитета у Редингу појаснили су да њихова студија доводи у питање вишегодишње савете да би требало ограничити унос млечних производа. Сир је добар јер садржи засићене масне киселине и добре нутријенте, појаснили су аутори студије.

Добра својства хране постижу се комбинацијом масти и угљених хидрата, сматра др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи. Она напомиње да је, када је кренула епидемија гојазности, почела да се примењује „лоw фат диет” (исхрана сиромашна мастима). У новом начину исхране, да би се побољшао укус, додаван је шећер што је довело до још веће гојазности, дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

– Многим производима, укључујући млечне, смањивали су масти и додавали шећер па смо на тржишту добијали „здраве производе са 0 одсто млечне масти”. Међутим, ти производи су све само не здрави. Последњих деценија поново су рађене студије везане за исхрану, масноће и млечне производе и показало се да умерена употреба пуномасних млечних производа смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести 12 одсто, а шлога 13 одсто. Зашто? Млечни производи су богати заштитним нутријентима, минералима (калцијумом, фосфором, калијумом и магнезијумом) и витаминима Бе групе – наглашава др Верослава Станковић.

Раније се сматрало да засићене масти и со, која је заступљена у млечним производима, доводе до артеросклерозе. Међутим, у 29 мета- анализа открило се да уколико се умерено узимају ове масти и со немају никакав утицај на крвне судове. 

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Др Бранимир Несторовић - На Правом Месту Прави Лекар (видео)

Др Бранимир Несторовић – На Правом Месту Прави Лекар (видео)

Гости емисије: Проф. др Бранимир Несторовић, народни лекар Саша Боројевић, Милица Ђурђевић. Moje Dobro Поделите …

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

ЈАВНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЛЕКАРА И ОДГОВОРНИХ ЛИЦА у вези са одлукама, поступцима или …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *