Насловна / Здравље / Сир смањује ризик од појаве шлога и развоја срчаних обољења
Сир смањује ризик од појаве шлога и развоја срчаних обољења 1

Сир смањује ризик од појаве шлога и развоја срчаних обољења

Научници на Универзитету Суџоу из Кине доказали су да конзумирање одређене количине сира смањује ризик од појаве неких болести. Стручњаци су нагласили да 40 грама сира дневно смањује ризик од развоја срчаних обољења 14 одсто, а можданог удара 10 одсто. И британска студија је после испитивања у којем је учествовало милион људи показала сличне резултате, а научници Универзитета у Редингу појаснили су да њихова студија доводи у питање вишегодишње савете да би требало ограничити унос млечних производа. Сир је добар јер садржи засићене масне киселине и добре нутријенте, појаснили су аутори студије.

Добра својства хране постижу се комбинацијом масти и угљених хидрата, сматра др Верослава Станковић, специјалиста исхране здравих и болесних људи. Она напомиње да је, када је кренула епидемија гојазности, почела да се примењује „лоw фат диет” (исхрана сиромашна мастима). У новом начину исхране, да би се побољшао укус, додаван је шећер што је довело до још веће гојазности, дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

– Многим производима, укључујући млечне, смањивали су масти и додавали шећер па смо на тржишту добијали „здраве производе са 0 одсто млечне масти”. Међутим, ти производи су све само не здрави. Последњих деценија поново су рађене студије везане за исхрану, масноће и млечне производе и показало се да умерена употреба пуномасних млечних производа смањује ризик од настанка кардиоваскуларних болести 12 одсто, а шлога 13 одсто. Зашто? Млечни производи су богати заштитним нутријентима, минералима (калцијумом, фосфором, калијумом и магнезијумом) и витаминима Бе групе – наглашава др Верослава Станковић.

Раније се сматрало да засићене масти и со, која је заступљена у млечним производима, доводе до артеросклерозе. Међутим, у 29 мета- анализа открило се да уколико се умерено узимају ове масти и со немају никакав утицај на крвне судове. 

Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Здравствене добробити љутих папричица: У стању су да отерају и најтеже болести 11

Здравствене добробити љутих папричица: У стању су да отерају и најтеже болести

Љуте папричице садрже прехрамбена влакна те мноштво витамина и минерала. Најважнија супстанца коју садрже јест …

„Глобална катастрофа“: Активиста упозорава да су 5G мреже „велико експериментисање здрављем“ 12

„Глобална катастрофа“: Активиста упозорава да су 5G мреже „велико експериментисање здрављем“

Водећи активиста на тему електромагнетног зрачења и његовог негативног утицаја на јавно здравље, описао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *