fbpx

Ситно громе мој, ситно

0
(0)

Полицијске акције „Гром“ и „Гром 1“ јесу озбиљне, али оне нису пресекле главне путеве нарко дилера и без јаког правосуђа неће имати ефеката, оценили су у недељу за агенцију Бета криминолози Златко Николић и Добривоје Радовановић.

Пао средњи слој

„Они који су на високим положајима, они који држе пола Београда, или целу Шумадију, или целу Србију, они су недодирљиви за полицију и правосуђе. Овом акцијом они су покупили тај неки средњи слој вођа нарко група, али и то је добро, јер ако одсечете средину у трговини дрогом, она мора да падне“, рекао је Радовановић.
Он је истакао да ће ова полицијска акција дати резултате ако настави да се спроводи, „изненада и у неједнаким временским интервалима како дилери не би схватили када ће и шта ће се дешавати“.

Вође кланова ван домета

Криминолог Златко Николић истакао је да овом акцијом нису пресечени канали ширења дроге и да ће се појавити „неки нови клинци у тој бранши“, пошто се ради о великој количини новца.

„Имена још нису објављена из процесних разлога, али политичари не би издржали да се не похвале крупном зверком. Вође тих кланова су ван домета и према томе о пресецању једне од тих Хидриних глава не може да буде речи“, оценио је Николић.
Како је на конференцији за медије одржаној у суботу изјавио потпредседник владе Александар Вучић, у акцији „Гром 1“ ухапшени су велики дилери, односно међу ухапшенима има „значјаних имена, познатих шефова нарко мафије“.

Џабе све без правосуђа

Николић и Радовановић слажу се да ће обе полициске акције („Гром“ и „Гром 1“) имати прави ефекат, ако правосуђе не остане „инертно“ и ако процесуира све ухапшене. Ипак, они сумњају да су правосудни органи спремни да све те случајеве „изнесу до краја“.
„Мене баш то брине, наше правосуђе никако да стане на ноге, судећи по томе да су ‘грлом у јагоде’ кренули са тужилачком истрагом. Тужилаштво је неспремно за тако нешто, а судови то не могу да пропрате. Видеће се, нисам баш сигуран“, рекао је Николић.
Радовановић је указао да постоји „проблем код доказивања кривичног дела“ – поседовање и ширења у промет опојних дрога, јер су казне за оне код којих се пронађе мала количина, како је навео, безначајне.
„Ту треба променити тактику доказивања, не морамо имати само високе запрећене казне када ухаписмо човека са великом количином дроге. Треба кажњавати мањим временским казнама али систематски, сваки пут и оног када га ухпасимо са мањом количином. Јер казна од годину, две дана је мала и када га пустите он ће рецидивирати одмах по изласку из затвора“, објаснио је Радовановић.

Цена дроге ће показати да ли је било успеха

У обе полицијске акције заплењене су мале количине дроге, укупно око 40 килограма. Николић је истакао да ће цена дроге, односно њен раст, показати да ли су акција биле успешне, док је Радовановић указао да ће смањење коришћења и пробања дроге међу ученицима показати праве резултате.

„Пре четри године проценат коришцнеја дроге међу ученицима је био око шест одсто, а пробања око 11, рачунајући и проценат коришћења. Сада је тај проценат око 20. Страшно смо брзо напредовали и зато је неопходно пратити кретање коришћења дроге међу ученичком популацијом“, навео је Радовановић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо још брани диктатора и наркомана Александра Вучића? Kик боксери, нарко дилери и батинаши

4.6 (24) Kад хоћете да процените интелигенцију владара погледајте људе којима је окружен, саветовао је …

Наркодилерима јављала да их полиција прати: Записничарка тужилаштва одавала тајне и угрожавала оперативце на терену

4 (9) ШАБАЦ – Записничарка Вишег јавног тужилаштва у Шапцу Данка Поповић (36) из овог …

3 Коментара

  1. Sva zaplenjena droga ce biti nadoknadjena u roku od 48 h , a dilera jos vise , to znamo mi , znaju oni znaju ptice na grani…

  2. Veliki Trnovac. kada gledamo tamo grmljavinu? ili je nad V.Trnovcem uvek duga?

  3. Hvataju samo sitne dilere marihuane, cim bi popunili statistiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *