Сјајни резултати српских хибрида у Ирану

Сјајни резултати српских хибрида у Ирану

ЗЛАТИБОР – Вршилац дужности директора Института за ратарство и повртартство Нови Сад, Мирослав Малешевић, изјавио је у понедељак да су хибриди те установе остварили веома добре резултате у Ирану.

Малешевић, који је данас на Златибору говорио на 47. саветовању агронома Србије, изјавио је за Тањуг да су резултати остварени у Ирану “рекорди који код нас још нису забележени”.

“Пре три године послали смо неколико наших хибрида пшенице кукурза и сунцокрета и луцерке и другог поврћа, и прве информације које смо добили показале су да су приноси одлични, међутим ове године ти резултати су заиста изванредни”, казао је Малешевић.

Он је изнео податак да је на три локалитета у Ирану остварен принос од чак 19 тона сувог зрна кукуруза по хектару. Изузетно повољни температурни услови и наводњавање, како је рекао, омогућили су да хибриди НС770 и НС640 прикажу на тако добар начин.

Приноси од 19 тона кукуруза код нас нису забележни осим на неким микро-огледима, а тај резултат у Ирану је остварен у условима производње.

“Фантастичан резултат је остварен и у производњи силаже, где имамо и до 110-120, па на једној локацији и 130 тона силаже по хектару, што је више него дупло повећање у односу на производњу која је у Ирану до сада постизана”, нагласио је Малешевић

Он је додао да је и пшеница остварила рекордне приносе који су на једном локалитету износили и 13 тона по хектару.

Малешевић је казао и да ће због изузетно добрих услова за производњу луцерке, али и производњу семена у Ирану, Институт вероватно наредних година значајан део семенске производње пребацити у Иран.

“То ћемо учинити из практичних разлога јер су приноси изванредни, произвођачи су искусни, а цео тај процес ће пратити и контролисати наши стручњаци са Института који и иначе прате ту производњу”, појаснио је Малешевић најавивши да ће институ посветити велику пажњу Ирану и као тржишту, али и као партнеру јер ће покретнути уговор о научно-техничкој сарадњи.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Нова љубљанска банка (купили нашу Комерцијалну банку) на удару ФБИ због прања прљавог иранског новца

Нова љубљанска банка (купили нашу Комерцијалну банку) на удару ФБИ због прања прљавог иранског новца

Летелица америчке владе слетела је на аеродром “Јоже Пучник” у Словенији, а медији наводе да …

Иран признао да је срушио украјински авион у коме је погинуло 176 путника и чланова посаде

Иран признао да је срушио украјински авион у коме је погинуло 176 путника и чланова посаде

Ирански званичници признали су да су “ненамерно” срушили авион са 176 путника и чланова посаде, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *