fbpx

Скандалозно: стотине тона зараженог меса, које је Србија извезла у Русију, БиХ,ЦГ и друге земље, враћене су и продају га на домаћем тржишту

0
(0)

Мада је познато да су поједине приватне месне индустрије, попут „Матијевића“, „Златиборца“ и других, добили монопол на домаћем тржишту криминалним пословима, корумпирањем врха државе и масовним тровањем становништва, то им није било довољно па су покушали да своје смеће продају и у иностранству. Русија је одмах зауставила увоз 100 тона меса из хладњача сремске компаније Биг Булл. Инспекција Републике Српске наредила је уништење контигента меса увезеног из Србије како га мафија из Министарства пољопривреде Србије не би вратила поново у продају. Уништава се и домаће повртарство. Захваљујући Вучићевом споразуму са албанским премијером Рамом, Србија увози комплетан род парадајза из Албаније, на штету својих произвођача.

Недавно је ступила на снагу забрана извоза крава, бикова и говеда из Србије у све државе Европске уније, због вакцинације ових животиња вакцинама против нодуларног дерматитиса, односно болести квргаве коже. Због тога је осим у ЕУ, забрањено извозити говеда у све земље осим у Црну Гору и Босну и Херцеговину. Но, чак је и у ове две бивше југословенске републике, донета одлука да се одређени контигенти меса хитно врате у Србију.

Пре мање од месец дана, по савету Начелника одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимира Плавшића, фабрика меса Биг Булл из Бачинаца код Шида, у Срему, покушала је да извезе стотинак тона свежег говеђег меса у Русију.

Сертификат о здравственој исправности меса потписала је Емина Милакара, особа коју су више пута сумњичили да намерно опструира извоз у Русију. Цео контигент меса из Биг Булл-а, који је превожен хладњачама преко територије ЕУ, до руског града Каљининграда је враћен са границе назад за Србију. Руси су га вратили због присутности вируса нодуларног дерматитиса. Ово је стоти пут да службеници Министарства пољопривреде одобравају извозне контигенте за Руску федерацију. Због здравствене неисправности, реекспорта и лажно приказаних сорти, до сада су враћани свињско месо, јабуке, малине, а сада је враћено и неисправно месо.

Плавшић се наравно направио као да се ништа није десило, а Емина Милакара је месо које су Руси вратили као здравствено неисправно пустила у малопродају у Србији!

Плавшић је у међувремену отпутовао на симпозијум у Казахстан, и тамо је глумио експерта који се наводно разуме у добробит животиња, домаћини су га учтиво колико је то било могуће питали, шта је разлог сталних опструкција животињске добробити у Србији?

Да ли је истина да службеници српског Министарства пољопривреде, намерно опструишу извоз меса и друге хране на јединствено тржиште Руске федерације, Казахстана и других совјетских република и Кине, питали су Плавшића, у приватном делу конференције, после чега је он, према сведочењу наших грађана тамо присутних, поцрвено. Иначе у Руској федерацији кружи прича да службеници Српске Владе намерно на све начине опструишу привредну сарадњу са Русијом и бившим совјетским републикама, како би се ЕУ приказала као једина алтернатива. Плавшићеви потези иду у прилог оваквим тврдњама.

Емина Милакаре, била је десна рука Сање Челебићанин, бивше начелнице ветеринарске инспекције све док ова није побегла из земље. Њени поступци говоре да је ситуација алармантнија и од оне како је Руси виде. У питању није само опструкција извоза у Русију, у питању је и масовно тровање становништва у Србији. Из тих разлога Милакара не доноси Решење о уништењу 1,5 милиона килограма поквареног меса из хладњаче у Шиду, већ претпостављамо тражи начин да га пусти у продају.

Из Србије је у Републику Српску прошлог месеца извезана и пилетина заражена опасним сојем салмонеле познате по имену Енторитидис! Ова бактерија тешко умире чак и на термичкој обради високом температуром. Из Републике Српске су питали: „…Која је идеја била, да потрујете браћу Србе?“

Федерални органи Босне и Херцеговине су тражили да се заражена пилетина врати у Србију. Надлежни инспектор Републике Српске који је потписао одлуку да она буде уништена на лицу места, образложио је то овим речима: „…Не можемо дозволити да се то врати у Србију, јер тамо има монструма који ће је пустити у продају“

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Републике Србије, смучила се због ових скандала и црногорској ветеринарској инспекторки Мирјани Драшковић која је јавно саопштила да је више десетина тона сувомеснатих производа српске компаније „Златиборац“, вратила у Србију због присутности канцерогеног адитива Е124, те да је у питању адитив за вештачко додавање боје месу…

Утицај поменутог адитива на здравље европски стручњаци пратили су пуних десет година. Истраживања су показала да тај додатак може имати за последицу пад концентрације и импулсивност, која негативно утиче на учење, а утврђено је да су најугроженија деца од три до осам година. Код лабораторијских животиња којима је овај адитив додаван у храну у већим количинама, у дужем временском периоду оболеле су од рака: желуца, мозга, јетре…У питању је додатак који боји месо у црвено, па је јасно зашто производи „Златиборца“ имају тако „дивну црвену боју“…

Уместо да напокон буду похапшени, смењени и отерани из управе за ветерину људи попут, Емине Милакаре, Зорана Маринковића, Плавшића, министар пољопривреде Бранислав Недимовић почео је са унапређењима, па је тако прошле недеље Милакари обећао да ће она бити нови директор Управе за ветерину.

Иначе, последњи директор управе за ветерину, Ненад Петровић, који је дужност обављао коректно, смењен је пре више од три месеца, а његову дужност у међувремену врши Тамара Бошковић, позната из афере тровања народа са медом препуним антибиотика. Бошковићевој је због тога до даљњег забрањено да користи печат министарства, али противправна корист коју је она омогућила појединим удружењима пчелара, злоупотребљавајући печат док га је имала, толико је велика да је већ одавно требала да буде под истрагом.

Стање на српском тржишту меда је јадно, природног меда готово да нема, скоро сав мед који се продаје је добијен од пчела које су храњене вештачком храном, па се према постојећим правилницима тај мед ни не може декларисати као природни. Још горе од тога је Одлука Владе Србије коју је потписао Александар Вучић у својству председника владе, (у питању је Решење 05, број 404-4829/2017, донето 29 маја ове године и објављено у службеном гласнику број 53. на страни 78.) којом је Вучић дословце одобрио да неисправни шећер кристал 930 килограма и шећер у коцки 527 килограма буде поклоњен удружењу пчелара из Рашке, „Рашка“.

Мед како и Вучић признаје у Решењу: „Није за хуману употребу, а одузет је у поступку инспекцијског надзора“. Према речима угледних ветеринара који су ово Решење читали, остали су шокирани. Испоставило се да је Вучићу све ово сугерисао да потпише Драган Гламочић, његов саветник за пољопривреду, који је водио Кризни штаб за сузбијање Нодуларног Дерматитиса. Његов штаб је толико лоше урадио посао да се о томе и данас прича. Тако је, на пример, Гламочић пропустио да обави запрашивање против комараца у пограничним деловима Србије, па је ова болест из Бугарске и Македоније, коју преносе комарци, прешла у Србију. Онда је Гламочић увезао вакцину коју није тестирала Агенција за лекове! Са том вакцином је вакцинисао сва говеда бикове и краве у Србији, а вакцина се испоставила неделотворна, због чега се болест поново појавила уз границу са Македонијом!

Сада је у току увоз ревакцине за нодуларни дерматитис, а када са њоме вакцинишемо говеда важиће додатна забрана извоза у говеђег меса у Европску унију.

А 1. Недимовић легализује ГМО

Министар пољоприврде Србије Бранислав Недимовић, суочен са захтевима из ЕУ да легализује тровање Српског народа Генетски модификованом храном ГМО, која ће се слободно увозити из Сједињених Америчких држава, Аргентине и Бразила. Недимовић лаже јавност и тврди: „…Ако желимо у Светску трговинска организацију (WТО), ми морамо неке ствари да испунимо. Али је пре свега важно шта мисли струка, и шта мисли држава и народ о томе, то је најважније. Јако је важно да ми овде не погрешимо јер само једном имамо право на одлуку, не два пута у овом случају“. Наравно да народ нико ни за шта не пита ни у овом случају и да ће Министарство пољопривреде учинити све против интереса грађана, само ако им тако сугерише Вођа. Чак и ако је услов за чланство у WТО масовно тровање становништва.

Одлука да се легализује ГМО храна, направиће велике економске губитке, јер ће мо постати земља која више није квалификована за извоз природне хране! Стручњак из компаније „Србија органика“, Нада Мишковић, тврди: „…Ми смо велики извозник семена. У случају да дозволимо ГМО, пошто немамо производњу ГМО семена, ми ћемо одједном постати увозници, што ће рећи да ћемо сва средства и подстицаје давати за семе“.

Осим рачунице, осим економске штете треба узети у обзир и утицај генетски модификованих организама на здравље људи. Највећа превра а коју ће Председник Србије Александар Вучић покушати да прогура је дозвола увоза уз обавезно обележавање, што је само први корак у потпуној легализацији овог отровног смећа. Госпођа Мишковић јавно пита: „…Ако је то ГМО здраво, на производима где је ГМО, зашто то не пише, зашто су забранили да се означи?“

Подсетимао, највећи роизвођач ГМО хране је Америка следе Бразил, Аргентина и Индија. У Европи ова храна има много противника. Чак 19 чланица ЕУ забранило је њен узгој. Србија је, барем према постојећем закону, још рестриктивнија – генетски модификовани организми не смеју нити да се гаје нити продају! Али, рестриктивни Закони у Србији на жалост нису спречили нелегални узгој и увоз, тако да је присутност ГМО у исхрани Срба далеко већа од дозвољене. Фитосанитарна инспекција је прошле године утврдила да се на 10 хектара у Мачви и Срему сади генетски модификована соја…

А 2. Држава уништава мале пољопривреднике

Српски повртари не могу да продају своје производе, јер је тржиште преплављено сумњивим воћем и поврћем из увоза. Лоше временске прилике овог пролећа никако нису ишле на руку повртарима. Међутим, много више од времена наштетиле су им ниске откупне цене.

Цене домаћих производа драстично су оборене због вишеструко јефтинијих производа из увоза, а потражња воћа и поврћа из Србије све је мања. Спас посрнуле пољопривреде стручњаци виде у удруживању по реформисаном задружном принципу, у чему би, кажу, морала да посредује држава. Која је разлика између српског и македонског парадајза? Звучи као виц, иако српским повртарима свакако није до шале. Јер разлика је у цени. Повртар из Уба је због ниске откупне цене тиквица недавно поклонио читав род. У Србији се осим македонског, продаје и албански парадајз по цени од 90 динара, док цена домаћег иде и до 160 динара. Све ово можемо да захвалимо споразумима које је Председник Србије Александар Вучић склопио са албанским лидером Едијем Рамом.

Нешто је мања разлика између шпанске и домаће паприке, 100 према 120 динара, а драстична је кад је реч о увозном белом луку. Када је куповна моћ ниска, цена диктира потражњу каже економски закон. Пољопривредници кажу да су им зато тезге крцате, а кантари најчешће празни. Баш као и џепови.

А 3. Промотер свињске куге и „плавог језика“

Упркос Вучићевом трагикомичном наређењу српским дипломатама, привредницима и другим државним службеницима да у време кад је Француска одбила да изручи Србији ратног злочинца Рамуша Харадинаја нико од њих не сме одговарати ни на мање важне дипломатске упите, нити путовати у Француску, тамо се ипак нашао Начелник одељења за здравствену заштиту и добробит животиња Министарства пољопривреде, Будимир Плавшић, је учествовао на заседању међународне организације ОИЕ (Светска организација за здравље животиња – Wорлд организатион фор Анимал Хелт).

Као учесник конференцију ОИЕ, носио је плочицу на којој је писало „Република Србија“. Када су га колеге из министарства упитали зашто се не придржава забране, рекао је: „…Много мојих приватних послова зависи од одласка у Француску, на заседање ОИЕ. Нико не мора да зна. И онако нећу добити дневнице…“

Његова излагања у ОИЕ су оцењена као досадна и нестручна. Када су га колеге из других земаља упитале зашто се у Србији дуже од десет година сузбија свињска куга, и зашто ту „сузбијање“ никако не успева, Плавшић није знао шта да им каже. Иначе област коју он води у министарству пољопривреде ја најгоре организована: дуже од једне деценије у Србији се вакцинишу свиње због присутности свињске куге. Због те вакцинације забрањено је извозити свиње у Европску унију. У његовом мандату у Србији су животиње вакцинисане нерегистрованим вакцинама због присутности плавог језика.

Арпад Нађ, Таблоид

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији

5 (4) У Ваљево је коронавирус ушао преко човека који је у фебруару био у …

„Новац из хеликоптера” је геополитичка прекретница

5 (5) Док посматрају како се на Западу хиљаде милијарди долара деле шаком и капом, …

3 Коментара

 1. Ludo doba u novijoj istoriji

  Sunce ti jebem.
  Sve pohapsiti.
  Ali ko da ih pohapsi?

 2. Pa dobro [ta rade inpekcije. Zasta primaju platu. Neko ce postaviti mpitanje odgovornosti. A onda sta cemo…

 3. Sve sami neradnici i muljatori

  Emina Milakara je unapredjena u direktora Uprave za veterinu. Samo kriminalci prolaze a mi se trujemo. Svaka cast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *