fbpx

Скочиле цене горива на пумпама у Србији

0
(0)

Београд – Цене горива на домаћим пумпама последњих дана нешто су више, па је литар безоловног бензина сада око 146 динара, док за литар евродизела треба око 155 динара.

Цене су повећане последњих недељу дана, али разлог није раст цене сирове нафте, који је прошле недеље био видљив, већ повећање акциза на деривате нафте. Наиме, акцизе на бензин више су за 1,60 динара, а на дизел 1,64 динара по литру.

Тако је сада акциза на бензин 54,94 динара уместо досадашњих 53,34 динара, док је акциза на дизел гориво повећана с 54,86 на 56,50 динара по литру.

По речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, акцизе на гориво повећаене су у другој половини марта, а то се сада манифестовало на цене горива у малопродаји.

„Последњих неколико дана гориво на бензинским пумпама у Србији је поскупело, а на то је у највећој мери утицао раст акциза јер је по том основу“, каже Мићовић.

Трошак је, када се обрачуна и порез на додату вредност, сада увећан за нешто мање од два динара по литру.

Дакле, на цене горива у Србији за сада није утицало поскупљење нафте на светском тржишту, а слично је било и на тржиштима у региону. Да ли ће тренутна ситуација везана за цену нафте јер црно злато на светским берзама, а због ситуације у Сирији, бележи раст, утицати на даљи раст цене сирове нафте, сада је веома тешко рећи, пише Дневник.

Дневник / Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Газпромњефт бесплатно даје гориво полицији и здравству Србије

5 (3) РУСКА компанија Газпромњефт, која је већински власник НИС-а – бесплатно ће испоручити гориво …

Народ се жали на повећане цене, неисплаћене зараде, рад тржног центра

0 (0) Београд — На новоотворени број телефона за пријављивање незаконитости током пандемије коронавируса грађани …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *