Србија

Школство без пакетића, а Деда Мраз у “Србијагасу“ и НБС-у који су у губицима од преко две милијарди евра?!

ДЕДА Мраз ће ове Нове године добро морати да припази на ком оџаку се зауставља. Стиснута мерама штедње, држава је одлучила да у шпарање крене преко новогодишњих пакетића. Прескакаће Деда Мраз школе, домове здравља, министарства, комунална предузећа, а џакове са поклонима празниће испод јелки многих јавних предузећа. Држава је првима наредила да штеде, другима, чак и кад су губиташи и на терету буџета, то нико није рекао.

Тако ће родитељи запослених у већем делу јавног сектора морати да објасне деци да, иако су била добра, деда из Лапоније овога пута нећа оставити ништа испод њихове јелке! Да преведу на дечји језик да држава штеди! Деца учитеља и наставника и до сада су, истина, ретко добијала новогодишње поклоне. Васпитачи у вртићима организовали су приредбе, маскирали се у Деда Мраза, за туђе малишане, а да својој нису кући носили поклоне из обданишта. Деца запослених у самом Министарству просвете до прошле године добијала су новогодишње поклоне, за разлику од деце просветних радника. За њих министарство није издвајало средства.

Било је појединачних набавки, преко синдиката, а сада је то и званично забрањено. Са потписом начелника школских управа пре две недеље на адресу школа стигло је обавештење да је Генерални секретаријат Владе дао инструкције да се ове године не смеју одобравати средства из буџета Републике Србије за доделу новогодишњих пакетића.

– И када су времена била много боља, деца просветних радника нису добијала пакетиће – каже Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети. – Али школе су раније из сопствених средстава успевале да купе поклоне за децу. Сада смо добили забрану и за то. Раније су директори смели да потроше и државна средства која уштеде, али последњих година све мора да се врати у буџет, па од тога нема ништа. А остала је, на пример, одлука да ако имају вишка новца директори могу да воде колектив у кафану. За теревенку може, а за пакетиће не може.

ДВОЈАКО У ЗДРАВСТВУ

НИ деца лекара и медицинског особља неће сва стајати у реду испред Деда Мраза. Понеке институције расписале су јавне набавке, по правилу скромних пакетића, другде се тим послом баве синдикати, а већина неће добити ништа. – Послодавац није обавезан, али је очекивано да учествују у томе. У пракси је ситуација различита од установе до установе – објашњава др Драган Цветић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије. – Синдикат, где може, обезбеђује поклоне, а послодавац, ако жели, може да помогне.
Без пакетића ће ове године бити и деца посланика. Неки од њих побунили су се јер, због одлуке скупштинских челника, без поклона остају и малишани запослених службеника и других радника Скупштине Србије. Мада, још нема одлуке да бар они буду изузети.

Многе су институције, које традиционално обрадују децу уочи Нове године, и овога пута мислиле да ураде исто, али кад је из врха државе стигла препорука да се празници обележавају скромно, многи су одустали од првобитне идеје. Детаљном претрагом портала јавних набавки лако је утврдити – Министарство здравља је расписало, па поништило јавну набавку после препоруке Владе Србије. Од набавке је одустала и Агенција за приватизацију. Чак и 1.700 малишана београдске „Градске чистоће“, међу којима су стотине деце чистача улица, кући неће однети пакетић. И ова набавка је заустављена!

Са друге стране, у многим јавним предузећима, у којима се већ ради за велике плате, биће и пакетића и приредби. Тако ће деца оних који највише зарађују добити поклоне. Јер, у Министарству привреде речено нам је да се забрана куповине пакетића не односи на јавна предузећа. Неки су, ипак, злу не требало, обуставили поклоне.

Свако дете запосленог у „Србијагасу“, где су коверте ионако „дебеле“, добиће новогодишњих играчака и слаткиша у вредности од 8.000 динара.

– Чули смо за укидање пакетића за децу, али смо се изборили да синдикат, као и сваке године, добије фонд за новогодишњу представу и поклоне – каже председник синдиката „Србијагаса“ Вељко Милошевић. – То не могу да нам укину јер је подела дечјих поклона ставка у колективном уговору. Када би желели да је укину, морали би претходно да мењају уговор.

БАНКАРИ ШИРОКЕ РУКЕ

ДЕЦА запослених у Народној банци Србије, чије плате су међу највећима у држави, добиће богате пакетиће. У вредности од 8.800 динара дароваће им играчке и једну књигу, без слаткиша! За укупно 186 пакетића банкари су издвојили 1.651.680 динара.
Преме речима надлежних из ЕПС, радници највећег јавног предузећа за своју децу ове године неће добити новогодишње поклоне. Ипак, многе дистрибуције и истурени делови ЕПС – без много помпе објавили су тендере за куповину поклона за децу запослених.

Малишане чији родитељи раде у београдској Електродистрибуцији обрадоваће поклони који стају 6.000 динара. Већ 13 година набаку ради синдикат дистрибуције који, и поред позамашне своте за пакетиће, играчке купује без званичног тендера. Радници се жале да у новогодишњем џаку затичу махом изненађења лошег квалитета. И Термоелектрана „Никола Тесла“ оглушила се о наређење „са врха“, тако да су објавили набавку за играчке.

У Републичком заводу за статистику, у вредности од 7.000 динара, зависно од узраста, деца ће добити играчке или таблет рачунаре.

БЕОГРАД СЛУША ВЛАДУ

СЛЕДЕЋИ препоруке Владе Србије, и градоначелних Београда Синиша Мали забранио је пакетиће запосленима у управи града, Градском већу, Градском јавном правобранилаштву и заштитнику грађана. У градској управи кажу да су комунална предузећа донела исту одлуку, следећи пример града.

Изузетак међу београдским општинама је Нови Београд. Објављена је њихова јавна набавка поклон-ваучера вредних 4.000 динара, за играчке или спортску опрему.

 

И. МИЋЕВИЋ – М. ЈАНКОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!