Србија

Скоро половини радника нишког аеродрома прети отказ

Влада Србије и Град Ниш одуговлаче са давањем сагласности на продужетак запослења 48 радника Аеродрома „Константин Велики“, што је 40 одсто укупно запослених, а уколико таква одобрења не стигну, од 31. августа биће угрожено елементарно функционисање те ваздушне луке, упозорили су добро информисани извори Данаса.

– Нишки аеродром сада има 120 радника, али до 31. августа истичу уговори за чак половину запослених, односно њих 58, од којих за десет није потребна сагласност Владе или Града. Уколико Република и Град не дају сагласност на продужетак запослења 48 радника, у проблему ће бити и тих десет, јер неће моћи да буду сагледани, пошто Аеродром више неће имати право на 120 радника које је претходно одобрила Скупштина града. Пошто је одобрени број радника неопходан за опслуживање садашњег броја путника и линија, драстично смањење броја запослених представљало би тихо убијање Аеродрома – кажу наши саговорници.

Они прецизирају да до краја следећег месеца истичу уговори на одређено време за 30 радника, за које је Аеродром још 17. маја тражио „стало запослење“ од Комисије Владе Србије за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање. Према процедури, захтев је упућен Граду, који га је проследио Владиној Комисији, а која о захтевима одлучује до 25. у месецу. На сајту Владе не постоји информација да је Комисија до 25. до јуна одлучивала о овом захтеву.

Већ до краја овог месеца истичу уговори за још 18 радника, запослених преко Агенције за уступање људских ресурса. Градско веће је са дневног реда седнице одржане 15. јуна скинуло претходно најављено одлучивање о измени планова пословања јавних предузећа, међу којима је била и измена плана ЈП „Аеродром Ниш“. Та измена плана требало је да омогући повећање износа буџетских средстава за Агенцију и останак тих радника на аеродрому.

Од десет радника Аеродрома запослених на одређено време без сагласности Владе отказ је ових дана добило троје, а у наредном периоду иста „судбина“ чека још седморицу. Они су запослени у току 2016., на период од две године, а Закон о раду предвиђа да по истеку тог периода морају бити отпуштени или запослени „за стално“.

Имовина и оснивачка права Аеродрома Ниш бесплатно су уступљени Републици 22. јуна одлуком Скупштине града, а на предлог Градског већа и препоруку Владе Србије. Републички и градски званичници одлуку су образлагали тврдњом да Аеродром послује са губитком, а да Град нема средства за финансирање његовог функционисања и развоја, што Република наводно планира. У препоруци Владе за бесплатно преузимање Аеродрома је, међутим, наведено да ни постојеће обавезе Града и Аеродрома она неће преузети сигурно, већ „евентуално“.

На Аеродрому Ниш су и недавно подсетили да он бележи пословну експанзију од 2014. године, када су на његову писту слетеле прве лоу кост компаније. Они су прецизирали да је Аеродром у првој половини ове године опслужио 174.118 путника, што је за 16 одсто више него у истом периоду прошле године, те да се до краја године очекује 400.000 путника.

Према последњем објављеном финансијском извештају, добит Аеродрома у 2017. години износила је око 63,5 милиона динара, пошто је укупан приход био 321,7 милиона, а расход – 258,2 милиона динара. За зараде запослених исплаћено је укупно око 98,2 милиона динара, што је 71 одсто од планираних 138,7 милиона динара.

После предлога Градског већа о бесплатном уступању Аеродрома држави започели су грађански протести, у организацији Иницијативе Не дамо нишки аеродром. На протестима је изражена сумња да држава жели да преузме управљачку контролу над пословно све успешнијим аеродромом, како би му ограничила број путника у корист концесионара Аеродрома „Никола Тесла“, компаније Ванси ерпорт.

Након више супротстављених изјава, републички званичници су „признали“ да је у концесионом уговору предвиђено да аеродроми у Србији, у радијусу од 230 километара од београдског, не смеју имати више од по милион путника годишње, све док „Никола Тесла“ не буде достигао 12 милиона

Ћутање владе и градоначелника

Влада Србије и градоначелник Ниша Дарко Булатовић јуче до закључења овог издања нису одговорили на питања Данаса везана за одлагања давања сагласности на продужење запослења радницима на нишком аеродрому. Булатовић, иначе, месецима уназад не одговара на питања нашег листа.

Пише: З. Миладиновић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!