Безбедност

Скрштених руку не треба да седимо!

На истоку, свега на десетак километара од границе Србије, у Румунији ракетни штит, на западу Хрватска прети балистичким ракетама и Босна са америчком војном базом у Тузли. Српској неутралности не прија ни црногорски параф о прикључењу НАТО, нити најаве да ће то врло брзо учинити и Косово. Да ли Србија у новонасталој ситуацији треба војно да ојача или да одустане од војне неутралности.

Саговорници “Вести” једино се слажу у оцени да постављање ракетног штита у Румунији неће значајније да промени геостратешки, али и војни положај Србије у Европи.

– Мада је у овом тренутку отворени сукоб НАТО и САД са Русијом у домену фикције, уколико до њега дође, и Румунија и Пољска морају бити свесне да ће делови држава у којима је инсталиран антиракетни штит бити сравњени са земљом. Због близине границе, Србија би у тој ситуацији била колатерална штета. Међутим, на страну овај, теоријски јако тешко остварив сценарио, гомилање наоружања на границама за Србију је без дилеме безбедносни изазов на који мора да одговори – сматра пуковник у пензији и професор Факултета за безбедност, Милан Мијалковски и додаје:

– Овде је једино питање да ли би Србија требало да напусти концепт војне неутралности с обзиром да ће бити окружена земљама, чланицама НАТО. Не прихватам тезу да би због тога морали да се негде сврстамо, јер у крајњем случају и савез са НАТО нам не даје никакву безбедносну гаранцију.

За генерала Радована Радиновића, члана Управног одбора Београдског форума за свет равноправних, војни одговор Србије у новонасталој ситуацији треба да буде потпуно “релаксирање односа са суседима”.

– Ракетни штит у Румунији није ефектива за вођење ратова на Балкану, па отуда у практичном смислу Србија нема разлога за бригу. Међутим, та чињеница ће дати ветар у леђа онима који тврде да Србија мора напустити принцип војне неутралности, а суштински то зависи само од нас. Зато је јако битно да се етаблирамо као мирољубива земља. То не значи да треба да потцењујемо војне ефективе у окружењу или да обнављамо или осавремењавамо наше наоружање и војну технику уверени да ћемо тако бити способни да се супротставимо НАТО. То је немогуће. Али, могуће је са модерном техником и људством одвратити сваку претњу суседа или региона – каже Радиновић.

Војни аналитичар Александар Радић тврди управо супротно, да је због НАТО окружења, јасно да Србија не може да опстане са идејом о неутралности.

Неутрални само у миру

Генерал Радиновић истиче да инсистирање на војној неутралности у миру, не значи да у рату не бисмо бирали своје савезнике.
– Напротив, у рату треба имати савезнике, али се не треба уговорима обавезивати на било шта. Довољно је да дамо гаранцију да смо у стању да бранимо и одбранимо сопствену територију, дакле, да смо респектабилан потенцијални ратни савезник – наглашава Радиновић.

– Војна неутралност у ситуацији када смо окружени НАТО је неодржива. Али, овде је кључно питање не шта је интерес великих сила, већ шта је српски интерес, шта ми заправо желимо да заштитимо, а наш извор проблема је нерешено функционисање БиХ са свим непредвидљивостима које таква ситуација може да изазове, и Косово као већ “традиционални проблем” који спутава Србију у дефинисању њене позиције ка Западу – оцењује Радић.

Ђ. Баровић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!