fbpx

И лоши кредити некима доносе профит

0
(0)

Након америчког фонда ККР (на чијем је челу бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус), који је показао занимање за откуп такозваних лоших кредита појединих српских предузећа, исту спремност најавила је и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

– ЕБРД може да буде суинвеститор фондовима који су заинтересовани да раде на реструктурирању компанија које су имале лоше пословне резултате у Србији. Спремни смо да подржимо куповину лоших кредита привреде, али и да пратимо инвестицију купца како бисмо помогли компанијама да се опораве и поново буду здраве – рекао је Данијел Берг, директор ЕБРД за Србију.

Он додаје да је продаја проблематичних кредита, такозваних НПЛ, инвестиционим фондовима само једно од могућих решења тог проблема у банкарском сектору Србије.

Економиста Милан Ковачевић подсећа да они који купују проблематичне кредите намеравају да „дугове купе јефтино, као и да их још више наплате, дакле да зараде“.

У Србији ниво проблематичних кредитау банкарском сектору, укључујући кредите грађанима и привреди, прелази 20 одсто. Стање с кредитима у привреди је лошија јер је сваки четврти зајам тешко или немогуће наплатити.

Закони у Србији тренутно дозвољавају банкама да продају портфолио кредита који су одобрили привреди, док продаја позајмица које су одобрене грађанима и даље није могућа, све док купац није лиценцирана банка у Србији.

Власт меког срца

Закон у Србији је дозволио продају кредита, али то је према Ковачевићевој оцени лоше.
– За дужника би боље било да му се пролонгира кредит. Наша власт је мека срца према банкама, а тврда срца према предузећима и грађанима кад су кредити у питању – каже Ковачевић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Ново задужење Србије од две милијарде евра доказ да је економија на коленима“

4.5 (11) Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је власт …

Мораторијум на кредите остаје три месеца

5 (5) Са вестима да ће сутра бити укинуто ванредно стање међу грађанима се појавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *