fbpx
Насловна / Србија / Економија / И лоши кредити некима доносе профит

И лоши кредити некима доносе профит

Након америчког фонда ККР (на чијем је челу бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус), који је показао занимање за откуп такозваних лоших кредита појединих српских предузећа, исту спремност најавила је и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

– ЕБРД може да буде суинвеститор фондовима који су заинтересовани да раде на реструктурирању компанија које су имале лоше пословне резултате у Србији. Спремни смо да подржимо куповину лоших кредита привреде, али и да пратимо инвестицију купца како бисмо помогли компанијама да се опораве и поново буду здраве – рекао је Данијел Берг, директор ЕБРД за Србију.

Он додаје да је продаја проблематичних кредита, такозваних НПЛ, инвестиционим фондовима само једно од могућих решења тог проблема у банкарском сектору Србије.

Економиста Милан Ковачевић подсећа да они који купују проблематичне кредите намеравају да „дугове купе јефтино, као и да их још више наплате, дакле да зараде“.

У Србији ниво проблематичних кредитау банкарском сектору, укључујући кредите грађанима и привреди, прелази 20 одсто. Стање с кредитима у привреди је лошија јер је сваки четврти зајам тешко или немогуће наплатити.

Закони у Србији тренутно дозвољавају банкама да продају портфолио кредита који су одобрили привреди, док продаја позајмица које су одобрене грађанима и даље није могућа, све док купац није лиценцирана банка у Србији.

Власт меког срца

Закон у Србији је дозволио продају кредита, али то је према Ковачевићевој оцени лоше.
– За дужника би боље било да му се пролонгира кредит. Наша власт је мека срца према банкама, а тврда срца према предузећима и грађанима кад су кредити у питању – каже Ковачевић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада: Нове гаранције Србијагасу за кредит

1 (2) Влада Србије усвојила је рпедлог закона о давању гаранција за измирење обавеза Србијагаса …

„Дужнички цунами“ – америчке компаније узимају кредите рекордном брзином

5 (1) Светске корпорације су у року од недељу дана позајмиле 150 милијарди долара, чиме …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *