Скупа нафта и барже Дунавом погурале цену горива

Скупа нафта и барже Дунавом погурале цену горива

Просечна малопродајна цена евродизела и бензина у Србији за месец дана порасла је више од три динара по литри, док је цена ТНГ ауто-гаса смањена 0,6 динара, па се литар бензина продаје за 142,85 динара, евродизела 162,99, док се ауто-гас точи по цени од 74,62 динара, показују најновије анализе Удружења нафтних компанија Србије.

– На повећање цене горива, на бензинским пумпама у Србији и земљама у окружењу, утицао је пре свега раст цене сирове нафте. Тренд раста цене нафте типа „брент” траје већ три месеца, па је барел са 50,47 долара, уз све веће осцилације навише, 20. марта достигао цену од 68,5 долара. Да би пре два дана трговање на берзи било завршено по цени од 67,83 долара, што је велики скок – истиче Томислав Мићовић, генерални секретар овог удружења.

Сличне промене цена забележене су, додаје он, и на тржиштима у региону. И даље потрошачи у Србији бензин могу да купе по цени која је на нивоу регионалног просека, док је просечна малопродајна цена евродизела у Србија највиша у односу на све земље са којима се граничимо, а нижа је само од цене дизела у Грчкој и Албанији.

Упоредна анализа показује да ја евродизел у Македонији и сада од српског јефтинији чак 47 динара по литри, док је у БиХ јефтинији 34,38 динара. Ауто-гас је, такође, у Македонији, најјефтинији па се точи за 20 динара нижој цени од оног у Србији.

– С обзиром на то да су од нове године ступиле на снагу измене техничких прописа, који захтевају обавезно дупло дно на бродовима, који превозе опасну робу, у коју се сврставају и деривати нафте, већ три месеца на Дунаву нема довољно пловних објеката за превоз, пре свега дизел горива – каже Мићовић.

Недостатак адекватних пловила, појашњава, изазвао је значајан раст цене транспорта, тако да увозници деривата нафте ову услугу плаћају најмање 50 одсто скупље него прошле године. Иначе око 30 процената укупне потрошње евродизела у Србији долази из увоза и транспортује се Дунавом.

Према процени стручњака процес реконструкције танкера траје од осам до 12 месеци и кошта између 500.000 и 700.000 евра, док за куповину нових бродова, који су усаглашени са новим прописима, бродари морају да издвоје и по неколико милиона евра, каже он.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Штета коју Вучић прави лудачким договорима са странцима сахранила је Србију. Готови смо и нема …

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Француска државна телевизија објавила је докуменатрану емисију о пројекту Рио Тинта у Србији, у којој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *