Насловна / Србија / Економија / Следећа велика економска криза ће почети у Европи
Следећа велика економска криза ће почети у Европи 1

Следећа велика економска криза ће почети у Европи

На Економском факултету Универзитета у Београду одржана је промоција књиге „Светска финансијска криза – десет година после”, професора др Ђорђа Ђукића, која говори о последицама велике финансијске кризе, али и о опасности од избијања нове кризе. На промоцији су, поред аутора, говорили декан факултета проф. др Бранислав Боричић и познати економисти проф. др Александар Живковић, проф. др Млађен Ковачевић, проф. др Благоје Бабић.

„У књизи сам указао на опасност од избијања нове економске кризе, истичући потенцијалне ризике, а користећи тврду економску аргументацију. Уврежено је мишљење да су економисти данас једна врста метеоролога, који треба да предвиђају шта и како ће се дешавати, да ли ће бити кризе и каква ће бити. Међутим, економисти морају да буду ти који ће дати конкретне предлоге за решавање садашњих и будућих проблема”, изјавио је аутор књиге проф. др Ђорђе Ђукић и додао:

„Стожер светског економског поретка данас је амерички ФЕД, а што се тиче eврозоне, она је у садашњем облику, у будућности, апсолутно неодржива. Италија емитује државне обвезнице с већом ризичном премијом него Шпанија, а Немачке обвезнице често доносе инвеститорима негативан принос. Битно је нагласити да више није могућа примена класичне теорије привредних циклуса, где можемо извлачити закључке гледајући у прошлост и да је потребно да се економисти баве тиме како да понуде што је могуће боља решења, а не само дијагнозе и предвиђања.”

„Многи упозоравају на нову кризу, депресију, рецесију или дубоку рецесију. Криза у САД се врло брзо прелије на цео свет будући да је то прва економија света, она се појављује изненада, без увода и шири се изузетном брзином. Оно што је забрињавајуће јесте да је амерички спољни дуг већи од бруто домаћег производа. С друге стране, многи економисти кажу да нова криза не мора нужно да крене из САД. Спољни дуг свих земаља света већи је два и по пута од свих њихових БДП-а. Многе земље еврозоне налазе се на ивици, што значи да је могуће да ће следећа криза почети управо у Европи”, коментарисао је познати економиста проф. др Благоје Бабић.

Када је у питању ситуација у Србији, на промоцији је речено да се држава налази у повољнијој економској позицији него што је била уочи избијања кризе 2008. године. Међутим, постоји и низ отежавајућих фактора. БДП Србије је сада знатно више завистан од страних банака и компанија будући да је велики број фирми приватизован. Чак 80 одсто банкарског сектора сада је у рукама страних банака, током последњих пет година становништво се у значајној мери задужило путем разних кредита, а велико је питање како би се грађани снашли у тренутку избијања нове глобалне кризе.

Говорници на промоцији су се сложили да би Србија морала да се више бави припремом и евентуалним превентивним мерама које треба предузети како би се амортизовали могући негативни ефекти следеће велике економске кризе.

Политика.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Математичарка из Србије Јелена Иванчић апсолутни победник Европске математичке олимпијаде 11

Математичарка из Србије Јелена Иванчић апсолутни победник Европске математичке олимпијаде

Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије, апсолутна је победница Европске математичке олимпијаде, али је …

Олуја на помолу: Спремите се за нову светску економску кризу (видео) 12

Олуја на помолу: Спремите се за нову светску економску кризу (видео)

Кристин Лагард, директорка Међународног монетарног фонда, упозорава: иако је данас „боље припремљена за неочекивану економску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *