Медвед протрчао кроз чачанско насеље

5
(1)

Чачак – Кроз чачанско насеље Атеница, на месту које је удаљено само 4,7 километара од градског трга, протрчао је крупан медвед, вероватно мужјак. С раздаљине од двадесет метара приметио га је Раде Главоњић (43), мајстор у СЗР „Атеник металик”, у радњи свог стрица Велисава (65).

– Било је 6.40 ујутро и тек што сам се пресвукао у гардероби и кренуо у радионицу, спазио сам медведа како из шибља силази на пут и наставља даље, преко ливаде и кромпиришта, између кућа. Трагови су остали на асфалтном друму који пролази поред наше радионице, а ево их и у кромпиришту – каже за „Политику” Раде Главоњић, показујући стопе стасите зверке.

О посети незванога, у понедељак ујутро, одмах су обавештени ловци, али је он већ давно утекао кроз насеље на источним падинама Јелице.

Иначе, ловци су протекле зиме забележили присуство седам медведа недалеко одавде, на висовима Јелице и горским падинама Чемерног, на око 20 километара од Атенице. Њихово бројно стање није се променило већ две године. Уочени су на хранилицама у Каони, у горњем Драгачеву, уз помоћ камера.

– Минуле зиме редовно су посећивали хранилице јер смо им ту остављали кукуруз, како не би чинили штету по селима. Два младунца и женка нису улазили у зимски сан, док су четири јединке остале у брлогу. Младунци и женка, вероватно њихова мајка, појављивали су се на потесима Змајево брдо и Борова страна, виђени су од стане ловаца и оком камере – каже нам Божидар Рудинац из Горњег Дупца, председник ЛУ Каона.

Велисав, први здесна, и Раде Главоњић показују трагове на месту где је медвед прегазио кромпириште (Фото: Г. Оташевић)

Он напомиње да су мужјаци луталице, док женке не мењају адресу.

– Медвед је 95 одсто биљојед, ретко напада стоку, али воли кошницу – додаје Рудинац.

И вели да је његова баба Росанда пре неколико година, у Змајевој реци, тридесетак километара јужно од Гуче, прва приметила медведа којег су одмах крстили Милоје, да им не би чинио штету. Провео је седмицу на 200 метара од куће у којој старица живи, брао шта нађе на грани и тражио мед. Дошао је с Таре и тамо се вратио, али чудноватом стазом.

– Сишао је доле до Ибра, мужјаци су по природи луталице, па је откривен на албанској граници, преко Црне Горе стигао у Хан Пијесак, препливао Дрину и сад поново живи на завичајној Тари.

Милојево кретање утврђено је на научни начин, помоћу информационих технологија, уз надзор професора Шумарског факултета из Београда. А ЛУ Каона има пет камера на хранилицама.

У Атеници се, засад, после посете чудног госта, углавном збијају шале, те Велисав Главоњић вели:

– Пред мојом кућом је заиграла мечка, а остали нека виде шта ће.

Ово побрђе, јужно од Чачка, има пуно досељеника с Јавора и Голије, па им домороци ових дана у шали причају:

– Дошао медвед да види шта му ради фамилија

Аутор: Гвозден Оташевић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најсрећнији Божић за јунака са Kошара: Перовић се уселио у свој нови дом (фото)

5 (2) Остра под Буковиком – Зоран Перовић (1979), сиромашни земљорадник из Остре под Буковиком …

Чачанска Болница нема ни за тоалет папир

3.7 (3) У нашу редакцију стигло је неколико мејлова и позива пацијената и самих запослених …

2 Коментара

  1. E, siroti medjed gde ga on zakasa medju nas.

  2. u vukojebini, neki majmuni obilaze Srbiju o narodnom trosku, krevelje se, plaze se i autobusima voze, ova ozbiljna mecka peske o svom trosku, verovatno trazeci gurbeta koji umesto po vasarima, tefericima i panadjurima ici, ostavili Bozanu, alimentaciju ne placa i u politiku se pusti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend