Следи даљи пад куповне моћи

Следи даљи пад куповне моћи

0
(0)

Београд — У наредном периоду очекују нас нова поскупљења и пад куповне моћи потрошаца, оценили су стручњаци.

Председница Центра потрошача Србије (ЦЕПС) Вера Вида истиче да је реална вредност просечне потрошачке корпе далеко већа од статистичке која је у новембру прошле године износила безмало 64.000 динара.

Према истраживању ЦЕПС-а, још у сепетембру прошле године просечна потрошачка корпа износила је око 110.000 динара, тврди Вида.

Према њеним речима, са 64.000 динара не могу да се задовоље ни неке најосновније потребе просечног трочланог домаћинства, док трошкови живота „фрапантно расту из дана у дан“.

Вида је указала да нас у фебруару, како су најавили трговци, производјачи и добављачи, очекују поскупљења неких врста меса, месних прерађевина, млечних производа, слаткиша, вина, увозних средстава за личну и кућну хигијену, али се не зна у ком проценту.

„То ће се свакако негативно одразити на куповну моћ и стандард потрошача“, нагласила је председница ЦЕПС-а.

Просечна потрошачка корпа у Србији у новембру 2012. износила је, иначе, 63.907,89 динара, објављено је на сајту Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

За покриће Просечне потрошачке корпе у новембру прошле године било је потребно 1,51 просечних зарада, која је у том месецу износила 42.395 динара.

У структури Просечне потрошачке корпе на храну и безалкохолна пића одлазило је 40,85 одсто вредности те корпе, а на трошкове становања, воде и струје 18,48 процената.

Куповна моћ мерена односом просечне нето зараде и просечне потрошачке корпе у новембру 2012. године била је већа у односу на октобар, захваљујући повећању вредности те корпе и расту просечне нето зараде.

У новембру, статистички гледано, јесте дошло до неког повећања куповне моћи градјана, јер су враћене цене уља, шећера и меса, које су у октобру порасле, а просечне зараде су биле веће, али то је само пролазног карактера, оценио је економски аналитичар Саша Ђоговић, у изјави Тањугу.

У децембру су цене хране пале за 1,5 одсто, а с обзиром да су тада исплаћивани разни додаци на зараде, у виду годишњих награда, статистика ће још само за тај месец исказивати раст стандарда, након чега ће уследити оштар пад, предочио је Ђоговић.

Према његовим речима, у јануару ће просечне зараде, као и увек бити знатно мање него у децембру, што ће условити пад стадарда, који ће се наставити и наредних пет до шест месеци, јер ће сигурно доћи до повећања цена, које ће бити последица најављеног поскупљења гаса, струје и увећања акциза.

Ђоговић је рекао да се наш стандард налази у „жабокречини“, коју ће моћи да заталаса тек реиндустријализација земље и стварање довољно квалитетних производа за извоз.

Таква промена подразумева долазак одговарајућих инвеститора, каже Ђоговић, уз напомену да је неки помак по том питању већ најављен, али да се куповна моћ не може поправити преко ноћи.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

0 (0) Ново поскупљење гаса, струје и горива очекује потрошаче у Србији и то због …

Поскупели стан, вода, храна,здравство, струја...

Поскупели стан, вода, храна,здравство, струја…

0 (0) Месечна инфлација у Србији у јануару је била 0,4 одсто, а годишња 2,1 …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend