fbpx
Насловна / Србија / Политика / Следи смена партијских кадрова
Следи смена партијских кадрова 1

Следи смена партијских кадрова

Нова Влада мораће да одлучи и о сечи више од 15.000 партијских кадрова. СПС, УРС и СНС обећавају да ће шефове убудуће бирати на конкурсима

ДОГОВОР о влади социјалиста и напредњака могао би да изазове „ланчану реакцију“ и смене кадрова који држе важне функције на разним нивоима власти, од локалних комуналних фирми до јавних предузећа и бројних агенција.

У Србији има више од 1.300 предузећа под државном контролом и око 130 агенција, у чијим управним одборима и надзорним телима седи више од 15.000 људи. Сада ће њихове „фотеље“ бити озбиљно уздрмане, јер ће нова подела карата у Немањиној значити и другачију расподелу колача у јавном сектору.

Према неким проценама, више од 80 одсто директора и чланова управних одбора у јавним предузећима има чланску карту неке од странака које су чиниле одлазећу владу. Иако већини мандат који им је доделио кабинет Мирка Цветковића није истекао, из СПС, СНС и УРС, за „Новости“, поручују да ће наредних месеци бити „прочешљане“ све директорске и позиције председника управних одбора.

Тиме ће се бавити Кадровска комисија владе, у коју ће бити делегирани нови министри. Чак и они кадрови који су изабрани на конкурсима нису заштићени.

СТОП ДЕСПОТИЈИ ПАРТИЈА ПО професору ФПН Зорану Стојиљковићу, сеча партијских кадрова почеће за неколико месеци, када се поделе ресори у влади и она профункционише. Тада ће се видети да ли ће те промене ићи, као што су странке обећавале, да би се професионализовао рад јавних предузећа и зауставила партитодеспотија, или ће опет бити установљена формула поделе плена међу странкама.

Како нам каже Миливоје Михајловић, шеф владине Канцеларије за сарадњу са медијима, то што је на ту позицију управо дошао преко конкурса, на пет година, не гарантује му да ће ту и остати:

– То ће зависити од новог премијера и владе. Они могу да одлуче да распишу нове конкурсе за све позиције на којима су тренутно професионалци. Рецимо, по закону, државним секретарима са одласком владе престаје мандат, али не и помоћницима министара. Међутим, нови шефови владиних ресора могу да одлуче да се покрене избор њихових нових најближих сарадника.

Сузана Грубјешић, члан Председништва УРС, каже да ће та странка сада спровести оно за шта се већ дуги низ година залаже, а то је професионализација јавних предузећа:

– Инсистираћемо да и наши партнери у Влади прихвате идеју да се сви директори бирају по строго утврђеној законској процедури, како би те компаније добиле најбољи могући менаџмент и престале да буду губиташи.

Напредњаци узвраћају да са тим немају никакав проблем, да су се и сами у кампањи за то залагали. Небојша Стефановић, потпредседник СНС, каже, за „Новости“, да са партнерима још нису разговарали о јавним предузећима, али да ће они инсистирати да се те компаније не третирају као део ратног партијског плена.

– То, наравно, не значи, да неће доћи до великих промена у јавном сектору, али овога пута ће то бити урађено професионално, у интересу свих грађана, а не партија – каже Стефановић.

Он објашњава да ће међу првим потезима напредњака бити усвајање новог закона о јавним набавкама, како би се ограничила могућност махинација, а следећи корак је департизација јавног сектора.

Предраг Гргић, председник УО „Србијагаса“ из редова ДС, очекује да ће нова влада разрешити све кадрове демократа:

– Наивно би било очекивати да ће нова влада, с обзиром на њен састав, на важним позицијама оставити људе из странке која одлази у опозицију. Тако да очекујем да ме нова влада разреши.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *