fbpx

Влада жури да удоми партијске кадрове

0
(0)

ЧАК и уколико Закон о јавним предузећима прође ”решето” посланика у Скупштини и буде усвојен у изворном облику, онако како га је скројила Влада – то неће бити гаранција да ће државне фирме у потпуности бити очишћене од партијских кадрова.

Пошто овај пропис неће важити ретроактивно, тако ни члан да први човек јавног предузећа мора да замрзне функцију у политичкој партији неће ”закачити” актуелне директоре. Такође, конкурси ће се расписивати само у фирмама у којима су директори у в. д. стању или им је истекао мандат.

Зато Влада, како сазнајемо, гледа да брже-боље у наредним данима реизабере, односно поново именује кадрове у неким од битних предузећа.

На седници у среду министри су већ осигурали фотељу потпредседнику СПС Душану Бајатовићу у ”Србијагасу”. Према нашим информацијама, Влада ће у наредним данима највероватније ”за стално” именовати и директоре који су тренутно у в. д. стању – Александра Обрадовића у ЕПС, Предрага Ћулибрка у ”Телекому”, Милорада Грчића у ”Колубари”…

УПРАВНИ ОДБОРИ ЈОШ НА ОКУПУ ГЕНЕРАЛНИ секретар Владе Вељко Одаловић каже за ”Новости” да управни одбори неће бити распуштани и да се конкурси за директоре неће расписивати све док закон не прође Скупштину. После тога, Влада ће формирати Комисију за именовања, која ће спроводити и надгледати конкурсе.

 

С друге стране, иако је закон прошао Владу, још нису до краја испеглане несугласице између СНС-УРС и СПС-ПУПС око појединих ”правила игре” која ће убудуће важити за јавна предузећа. Како сазнајемо, посланици ПУПС спремају хрпу амандмана на предложени закон, а пише их лично Милан Кркобабић, заменик председника странке и директор ”Поште Србије”.

– Имамо доста замерки на понуђени текст. Мислимо да није најсрећније решење да се потпуно укину управни одбори, као ни да се ”забрани” члановима партија да буду бирани у надзорне одборе – каже нам посланик ПУПС Момо Чолаковић.

За ”напредњаке” је текст у потпуности прихватљив и они очекују да добије потребну већину у парламенту:

– СНС нема кандидате за директоре који су страначки функционери, већ стручњаци, и тога ћемо се и даље придржавати – каже нам Верољуб Арсић, шеф посланичке групе СНС.

Шеф посланика УРС Владимир Илић напомиње за ”Новости” да је закон већ прошао Владу у којој седе министри из свих владајућих странака и да не очекује веће трзавице око његовог усвајања. Он каже да би било ”неозбиљно” уколико Влада понови ”случај Бајатовић” и у наредним данима продужи мандате директорима у јавним педузећима.

– Влада је пишући овај закон одговорила на питање како да не промени ништа а да јавности прикаже да се бави департизацијом. То што су многи директори већ постављени и што је Бајатовић именован на чело ”Србијагаса” компромитује целу причу о департизацији и од свега прави политичку фарсу – каже за ”Новости” посланик и потпредседник ДС Дејан Николић.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић тражи да се из скупштинске процедуре одмах повуче ”катастрофални Предлог закона о јавним предузећима”, којим се, по њему, уводи потпуна партијска контрола у 700 јавних и државних предузећа:

– На фиктивним конкурсима не побеђује првопласирани, него онај кога изабере Влада, а на ту одлуку није допуштена чак ни жалба. На тај начин омогућава се да СНС, СПС и УРС кадрирају и одлучују о свему у јавном сектору.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (2) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Кредите би потрошили да врате дугове држави: Угоститељи незадовољни мерама Владе

0 (0) УГОСТИТЕЉИ у Србији незадовољни су мерама које је Влада Србије јуче усвојила како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *