“Слобода изражавања у Србији је угрожена”

0
(0)

Београд — Уклањањем садржаја који имају сатиричан или негативан став према власти угрожена је слобода изражавања, оцењено је на расправи „Ко затвара отворену мрежу“.

„Ја сам био блогер Блица више од две године и за то време сам на тај блог стављао текстове који нису били благонаклони ни према прошлој ни према овој власти. Тек сада се догодило да текст професора Новице Милића ‘Ја, АВ, подносим оставку’ који сам поставио буде уклоњен“, казао је новинар недељника Време и блогер Драган Тодоровић.

Према његовим речима, случај је занимљив, јер је на њега реаговао премијер Александар Вучић, рекавши да је то „глуп и неписмен текст“ и „чист идиотлук“.

„Његово реаговање више би могло да говори о њему, него о тексту и предлажем да се ОЕБС-у упути иницијатива се премијеру додели докторат на тему ‘Ја немам ништа са цензуром'“, навео је Тодоровић.

Директор Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Бранко Чечен рекао је да зна да неко угрожава његову слободу изражавања, јер је у фебруару ЦИНС поднео пријаву Одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а Србије због напада на њихов сајт, али истрага још није покренута.

„Ми из ЦИНС-а смо ћутали о томе да не бисмо ометали истрагу, али како она није почела, одлучили смо да почнемо да причамо. Све што ја могу да урадим је да се борим да ми се омогући минимум услова да радим свој посао“, изјавио је Чечен.

Аутор на блогу „Двауједан“ Стојан Дрчелић казао је да је владајућа странка, Српска напредна странка схватила значај интернета још у фебруару, у време спасавања завејаних у снегу код Фекетића.

Један од аутора иницијативе „У лице цензури“ Александар Секулић рекао је да је свим уклоњеним садржајима заједничко што су сатирични, критички и негативно одређени према владајућој коалицији.

Ђорђе Кривокапић из Шер фондације навео је поводом привођења грађана на информативне разговоре да медији нису позивани на одговорност, али грађани јесу.

„Одговорност је већа када причамо о јавним гласилима и медијима, него када су у питању грађани“, навео је он.

Како је објаснио, ова фондација је радила мониторинг уклањања садржаја и дошла до података да је био читав низ техничких напада који су се мењали од новембра до данас, као и аутоцензура и притисака на слободу говора.

Дебату је организовао недељник Време у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво Србија.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Један коментар

  1. Sloboda izrazavanja je ugrozena na svakom koraku. Ne samo u javnim glasilima , na TVu ili internetu. Vec u svakodnevnom zivotu, na poslu, medju kolegama, medju ljudima….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *